×
×

Søvnapnø og nedsat lungefunktion er en farlig cocktail

Alt for mange mennesker mangler viden om søvnapnø. Derfor går mange mennesker rundt med dårlig livskvalitet og risiko for at blive mere syge, end de behøver.

Her på siden gør Ellinor Wolff, formand for Dansk Søvnapnø Forening og Philip Tønnesen, overlæge på Glostrup Hospital og en af Danmarks største eksperter i søvnapnø, dig klogere på søvnapnø.

 

Hvad er søvnapnø?

Søvnapnø er en tilstand, som forhindrer kroppen i at nå ned i den dybe søvn, som giver hjernen den mest effektive restitution.

"Apnø" er betegnelsen for de gange, du stopper med at trække vejret, når du har søvnapnø. Hver apnø varer måske ca. 30 sekunder. I nogle tilfælde er der målt apnøer på 2-3 minutter. De lange perioder uden ilt er en ganske stor belastning for kroppen.

Hjernen bliver vækket hver gang du har en apnø (ikke kan trække vejret), selvom du ikke selv mærker det. Det er derfor, at du, når du lider af søvnapnø, er så udmattet og søvnlig hele tiden, selvom du tror, at du har sovet i mange timer.

Der er lidt tabu omkring sygdommen, fordi symptomerne er ”usexede”; fx snorken, nattetisseri, depression samt manglende lyst og evne til sex. Men det går ikke væk af sig selv, så man må tage tyren ved hornene og bede lægen om en henvisning til videre undersøgelse.

Ellinor Wolff, formand for Dansk Søvnapnø Forening

 

200.000 har søvnapnø uden at have fået dianosen

Snorken er ikke for sjov. Især ikke hvis du hører til den kvarte million danskere, som lider af søvnapnø – eller hvis du sover ved siden af én. Søvnapnø er en diagnose, som er stillet hos 60.000 mennesker i Danmark.

– Det vurderes, at der kan være op til 200.000, som har søvnapnø uden at have fået en diagnose. De praktiserende læger har manglet viden, og det samme gælder for den brede befolkning, siger Ellinor Wolff, som er formand for Dansk Søvnapnø Forening.


Fakta om søvnapnø

  • Søvnapnø rammer ikke kun mænd, som er overvægtige, selvom overvægt øger risikoen for søvnapnø, og flertallet af patienterne er mænd.
  • En stor gruppe af patienter, som får konstateret søvnapnø lider af KOL.
  • Søvnapnø er en sygdom, der findes en effektiv behandling for.
  • CPAP-apparatet og masken, som er gratis under sygesikringen, gør en fantastisk forskel. Mange patienter får det bedre fra første gang, de benytter apparatet. Deres oplevelse er ofte, at de får et helt nyt liv med helt nyt overskud.
  • Den dårlige vejrtrækning øger risikoen for en række alvorlige sygdomme. Derfor er der en stor sundhedsgevinst i at behandle sygdommen.

 

Typiske symptomer ved savnapnø er:

Mens du sover:

  • Snorker højlydt
  • Har pauser i vejrtrækningen
  • Ligger uroligt og har livlige kropsbevægelser
  • Ofte skal op og lade vandet

Når du er vågen:

  • Er konstant træt
  • Falder uønsket i søvn
  • Har hukommelses- og koncentrationsbesvær
  • Har følelsen af aldrig at være udhvilet
  • Har morgenhovedpine
  • Har forhøjet blodtryk
  • Har manglende sexlyst/-evne


- Måske ved din læge ikke så meget om det, men du kan bede om en udredning på en søvnklinik. I forbindelse med udredningen får man monitoreringsudstyr med hjem, som man så skal sove med. Når man afleverer dette den følgende dag, kan søvnklinikken umiddelbart se, om der er tale om en behandlingskrævende søvnapnø, forklarer Ellinor Wolff, formand for Dansk Søvnapnø Forening.

 

Behandling af søvnapnø

Et CPAP-apparat med maske kan hjælpe dig, hvis du lider af søvnapnø.

- Et CPAP-apparat er en pumpe med opmonteret slange og maske, der skaber et let tryk både ved ind- og udånding, så svælget holdes åbent. Maskerne er i dag små og elegante i stedet for store og klodsede, og apparatet er stort set lydløst, siger Philip Tønnesen, overlæge på Glostrup Hospital og en af Danmarks største eksperter i Søvnapnø.

Philip Tønnesen anbefaler apparatet til alle med søvnapnø, og hans erfaring siger, at en stor del af mærke forskellen næsten omgående.


En anerkendt sygdom

Dansk Søvnapnø Forening arbejder også for sine medlemmer, der allerede er diagnosticeret.

Det handler bl.a. om at få andre behandlingsformer anerkendt af den offentlige sygesikring. Der findes forskellige tandskinner, som hjælper mange med søvnapnø, samt en positionstræner, der hjælper patienter med ikke at sove på ryggen. Indtil videre er CPAP-apparatet det eneste, der bliver betalt af sygesikringen.

Tandskinne og positionstræner er langt mindre indgribende behandlinger end CPAP-behandling, derfor anbefaler foreningen dem til de patienter, der har svært ved at acceptere CPAP.

Ellinor Wolff led selv i flere år af udtalt dagtræthed, før hun fik stillet diagnosen.

Hendes læge var ikke opmærksom på, at hendes symptomer kunne skyldes søvnapnø. Først da Ellinor Wolff fik kendskab til søvnapnø via et ugeblad, søgte hun hjælp hos en øre-næse-hals specialist og kom straks i behandling.

– I mit tilfælde varede det 14 dage med CPAP-behandling, før jeg begyndte at mærkeforskel. I dag er jeg lykkelig over, at jeg holdt fast, siger Ellinor Wolff.


Har du mistanke om søvnapnø, kan du kontakte Dansk Center for Søvnmedicin på Glostrup Hospital på tlf. 38 63 25 05 - hverdage fra kl. 8.00-15.00

Vil du vide mere om søvnapnø, så kig ind på Dansk Søvnapnø Forenings website snorker.dk.
Foreningen kan også kontaktes på tlf. 35 42 41 26 / 20 46 56 32 eller mail snork@snorker.dk

Tjek også Lungeforeningens Guide til en god morgen eller kontakt Lungeforeningens rådgivning