×
×

Madplaner til dig, der er undervægtig



Få mere energi i dagens måltider
Her ser du eksempler på madplaner til, hvordan dagens tre hovedmåltider og mellemmåltider kan se ud.

Følg de anbefalede madplaner, hvis du er undervægtig.  Det er en god idé at følge planerne, men sørg også for at spise det, du kan, når du har lyst.

Hvis du fx ikke kan drikke sødmælk, så er letmælk bedre end ingenting.
 

Morgenmad

  • Brug sødmælk eller flødeskum på fx øllebrød, havregryn, cornflakes eller müsli
  • Kog havregrøden på sødmælk og spis den med smør og sukker
  • Spis æg, fx kogte æg, spejlæg eller røræg
  • Brug mælkeprodukter med meget fedt fx ymer, yoghurt, A38, tykmælk eller lignende
  • Vælg pålæg med meget fedt eller sukker fx fed ost (fedtprocent - 45+ eller 60+), marmelade, honning, nutella eller kødpålæg

Frokost

  • Smørrebrød: Fx i snitter af tyndt skåret rugbrød, sigtebrød, franskbrød eller lignende. Gerne med rigeligt smør og pålæg
  • Pålæg: Salater (æggesalat, hønsesalat etc.), fed ost, kødpålæg, fiskepålæg med remoulade, mayonaise m.v
  • Lune retter: Gerne stegt i rigeligt fedtstof
    eller med fedt tilbehør som fx fiskefilet
    med remoulade, tarteletter eller omelet.

Middag

  • Hovedret: Vælg retter, der indeholder kød, og som er lette at tygge og synke fx høns i asparges, frikadeller, millionbøf, kogt torsk
  • Tilbehør: Vælg tilbehør, der er nemt at tygge, og som indeholder meget energi fx kartoffelmos med smør, flødegratinerede kartofler, ris - og spis sovs til fx bearnaisesovs, persillesovs, brun sovs
  • Grøntsager: Server stuvede grøntsager eller finthakkede salater, så de er nemme at tygge
  • Supper: Tilsæt evt. fløde, kødboller, fiskeboller eller æg til supperne
  • Desserter: Frugtgrød/suppe, eller henkogt frugt med fløde eller flødeskum, creme fraiche eller cremesovs. Fromage, is, chokolademousse, ris á la mande


Mellemmåltider

Spis gerne tre-fire mellemmåltider dagligt.

  • Drikke: Kold eller varm kakao med flødeskum, færdigkøbte energi- og proteinrige drikke, æggesnaps (af pasteuriserede æg)
  • Spise: Is, kage, småkager, chokolade. Kiks, boller, suppe, tvebakker med smør, ost eller fx æggesalat. Chips, mandler, nødder, tørret frugt
Sundhedsfaglig redaktør: 
Birgitte Mie Hansen, klinisk diætist og Mette Louise Sennenvald Darholt, klinisk diætist