×
×

3F vil forebygge rygestart på erhvervsskoler

Rygning på de danske erhvervsskoler skal høre fortiden til.

Artikel bragt i Fagbladet3f.dk 9. marts 2018:

Erhvervsuddannede har størst risiko for at udvikle lungesygdomme, og det skal et nyt projekt gøre op med.

Rygning på de danske erhvervsskoler skal høre fortiden til, mener Sundhedsstyrelsen og 3F.

Når tømrerlærlingen tager et hvæs af en cigaret, har han otte gange så stor risiko for at få den alvorlige lungesygdom KOL, som hvis studenten gør det.

Men det skal være slut nu.

 

Bekymrende mange fra erhvervsskolerne ryger

Til et nyt stort projekt er der er netop blevet bevilget 2,2 millioner kroner fra Sundhedsstyrelsen, der skal medvirke til at mindske rygning på de danske erhvervsskoler. 

- Det er meget bekymrende, at så mange fra erhvervsskolerne ryger. Det er derfor rigtig vigtigt at gøre noget på ungdomsuddannelserne, fordi rygning smitter. Hvis rammerne er røgfri, vil der være færre som begynder at ryge, og flere som stopper, siger Mette Lolk Hanak, der er afdelingschef for Forebyggelse og Oplysning hos Kræftens Bekæmpelse.

Der er i dag tre gange så mange rygere på erhvervsskolerne som på gymnasiet.

Det ærgrer Lungeforeningen, som også er gået aktivt ind i kampen om at nedsætte rygningen på erhvervsskolerne.

- Vi gør en hel del for at forebygge rygestart i folkeskoler og på gymnasier, men når de unge kommer på erhvervsskolerne, så gøres der ikke noget. Også selvom erhvervsuddannede er den gruppe, der ryger mest, og som har størst risiko for at udvikle lungesygdom, siger Marianne Obed Madsen, der er sundhedsfaglig projektleder hos Lungeforeningen. 

Projektet “Friske Lunger i Arbejde” drejer sig især om strukturelle tiltag som røgfri skoletid, en ændret pausekultur og personlig støtte til eleverne. 

 

Vil vende kedelig udvikling
Tal fra Kræftens Bekæmpelse viser, at 37 procent af erhvervsskoleelever ryger dagligt, mens tallet for gymnasieelever kun er 12 procent.

Det er alt for højt, hvis du spørger Erhvervsskolernes ElevOrganisation, EEO. 

- Vi vil gerne have færre på vores skoler, som begynder at ryge, så vi forsøger nu at ændre rygemiljøerne. Vi vil ikke have, at eleverne føler sig tvunget til at stoppe, men at de selv gerne vil. Det kan vi med det her projekt, siger Helene Glundholt, der er formand for EEO. 

For erhvervsuddannede er risikoen for KOL større end for folk med andre uddannelser, fordi arbejdsmiljøerne i høj grad består af støv, gasser og røg. 

- På erhvervsuddannelserne har vi at gøre med brancher, hvor der er stor risiko for sygdom på grund af rygning. Har man i forvejen et erhverv med et usundt miljø, mangedobler rygning effekten og risikoen for sygdom, siger Marianne Obed Madsen.

 

En god sag
Det er 3F, som har fået bevilget pengene til projektet fra Sundhedsstyrelsens pulje til sundhedsfremme og sygdomsforebyggelse.

Næstformand i 3F Tina Christensen er ikke tvivl om, at pengene er givet godt ud, for problemet er større end man lige tror.  

- I dag er der således tre gange så mange rygere på erhvervsskolerne som på landets gymnasier, hvilket er alt for højt. Dette kombineret med en langt større risiko for lungesygdomme, skærper vigtigheden af en ekstra indsats for at mindske antallet af rygere på erhvervsskolerne, siger Tina Christensen.  

Projektet løber mellem 2018 og 2020, og vil i den tid nå ud til alle landets erhvervsskoler.

 

Læs mere

Lungeforeningens online undervisningsmateriale Lunger på arbejde er til erhvervsuddannelsernes grundforløb

Lungeforeningens online undervisningssite Liv i Lungerne er til folkeskolens udskolingsklasser

Læs nyheden på fagbladet3f.dk

Læs om børn, unge og rygning