Flere skal have hjælp til rygestop

I anledning af World No Tobacco Day har Lungeforeningen udgivet en analyse, der viser, at antallet af deltagere på de mest kendte typer af rygestoptilbud er faldet fra 2017 til 2023.

I anledning af, at det i dag er World No Tobacco Day har Lungeforeningen udgivet en analyse, der viser, at antallet af deltagere på de mest kendte typer af rygestoptilbud er faldet fra 2017 til 2023, trods mere end 575.000 danskere på over 16 år eller derover ryger dagligt. Derfor opfordrer Lungeforeningen til, at der gøres langt mere for at hjælpe de 3 ud af 4 daglige rygere, der gerne vil stoppe med at ryge.

Hvis man ser på udviklingen i antallet af rygere, der får hjælp til deres rygestop, går det den helt forkerte vej i Danmark.

Antallet af deltagere på de kommunale stoptilbud er faldet med 14 pct., antallet af samtaler hos Stoplinien er faldet med 27 pct., mens de to app-løsninger e-kvit og XHALE har mere end halveret antallet af nye brugere og oplevet fald på hhv. 62 pct. og 64 pct. fra 2017 til 2023.

Der bør gøres meget mere for at hjælpe de 3 ud af 4 daglige rygere, der gerne vil stoppe med at ryge, med at få succes med deres rygestop. Flere skal motiveres til at gøre op med deres afhængighed af tobak og nikotin. Det kan ske med kampagner, f.eks. i uge 1, hvor de mange nytårsforsæt om at lægge smøgerne på hylden, kan være en god motivation. Det kan også ske i sundhedsklyngerne, hvor repræsentanter for almen praksis, kommunerne og sygehusene alle sidder, og på den måde kan dele erfaringer og sikre, at langt flere bliver henvist, siger Torben Mogensen, formand i Lungeforeningen til de nedslående tal.

Rygestoppet bør suppleres med gratis rygestopmedicin, som det allerede foregår nogen steder i dag for udsatte grupper. Ordningerne bør gøres permanente og dække alle, der ønsker at kvitte tobakken. Jo flere, der stopper med at ryge, jo mere bremser vi udviklingen af svær lungesygdom på sigt, og jo nærmere kommer vi målet fra partnerskabet Røgfri Fremtid, som har deltagelse af Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Lungeforeningen, hovedparten af landets kommuner, regionerne samt Sundhedsstyrelsen og Sundhedsministeriet, som siger, at ingen børn og unge og maks. 5 pct. af den voksne befolkning skal ryge i 2030.

Læs analysen Flere skal have hjælp til rygestop.