Når du er syg, bruger din krop energi på at bekæmpe sygdommen. Derfor har du brug for energi fra den mad, du spiser. Hvis ikke du får nok mad og energi, så vil du tabe dig. Hvis du taber dig i forbindelse med sygdom, er det mest muskelmasse, du taber. Når du taber muskelmasse, bliver du svagere og kan have svært ved at klare din almindelige hverdag. Måske får du svært ved at holde balancen, måske falder du og risikerer at brække noget.
Taber du dig ufrivilligt?
Du skal tage det alvorligt, hvis du taber dig, uden at du har gjort en bevidst indsats for det. Hvis du taber dig, uden det er meningen, er det et ufrivilligt eller utilsigtet vægttab. Det gælder både hvis du er undervægtig, normalvægtig eller overvægtig. Tab af muskelmasse og undervægt kan være et tegn på, at din sygdom forværres.
Opskrifter: Få inspiration til madlavningen
Se lungevenlige opskrifter, som er særligt udviklet til dig, som lever med en lungesygdom.
Se opskrifterProtein er vigtig
Protein er kroppens byggesten og udgør alle vores muskler og celler . Vi har ikke et proteindepot, ligesom vi har fedtdepoter, og derfor har vi ikke noget protein at tære på, hvis vi ikke får nok via kosten. Når du har en lungesygdom, bruger din krop endnu mere protein, end hvis du var rask. Du bruger mere energi at trække vejret, og din krop gør alt, hvad den kan for at bekæmpe den betændelsestilstand, som sygdommen medfører. Derfor har din krop brug for at have nok protein.
Hvis du ikke får protein nok igennem kosten, kan din krop begynde at nedbryde muskelmasse for at frigive protein til de livsvigtige processer, der hele tiden foregår i kroppen.
Det skal du spise for at få protein
- Kød, fisk, fjerkræ og æg
- Mejeriprodukter som mælk og ost
- Tørrede bønner, linser, nødder og kerner
Risiko for knogleskørhed som lungepatient
Risikoen for knogleskørhed stiger med alderen, og hvis du er lungesyg og særligt hvis du har KOL, så har du væsentlig større risiko for at få knogleskørhed. Den øgede risiko skyldes ofte rygning, lavt aktivitetsniveau, lavt D-vitaminniveau og hyppig behandling med kortikosteroider.
Det er derfor vigtigt, at du får nok kalk og D-vitamin, som kan hæmme udviklingen af knogleskørhed. Hvis du er lungesyg, og især hvis du er over 70 år gammel, så anbefaler Sundhedsstyrelsen, at du hver dag, hele året, tager et tilskud med både kalk og D-vitamin. Du kan få kalk igennem kosten og D-vitamin igennem sollys og kosten.
Det skal du spise for at få kalk og D-vitamin
Kalk
Anbefaling pr. dag: 800-1000 mg calcium
Kilder til kald: Mejeriprodukter og ost, grove grønne grøntsager, sardiner, nødder og fuldkornsprodukter.
D-vitamin
Anbefaling pr. dag : 20 µg D-vitamin
Kilder til D-vitamin: Sollys og fede fisk som makrel, ørred, sild og laks.
D-vitamin er det eneste vitamin, som vores krop selv kan producere, når vores hud udsættes for solens stråler. Husk solcreme, hvis du opholder dig ude i solen i længere tid, når solens stråler er kraftigst.
Risiko for forhøjet kolesterol som lungepatient
Hvis du har forhøjet kolesterol, skal du begrænse dit indtag af mættet fedt fra kød, mejeriprodukter og smør, da det primært er mættet fedt, som får kolesteroltallet til at stige.
Hvis du har KOL og er undervægtig, bør du øge dit indtag af fedtstoffer. Du bør vælge de umættede fedtstoffer fra fede fisk, planteolier, mayonnaise, marcipan, avocado samt nødder og mandler.
Antiinflammatorisk kost til dig som lungepatient
Principperne for antiinflammatorisk kost er at spise meget grønt og frugt, ingefær, fede fisk og planteolier samtidig med, at du kun spiser lidt af de fede mejeriprodukter og kød.
Tankerne bag kostformen er, at antioxidanterne i madvarerne kan være med til at sænke betændelsestilstande i kroppen. Som lungepatient kan du have en betændelsestilstand i kroppen, og du kan muligvis opleve en forbedring ved at ændre din kost. Studier, som har undersøgt kostens betydning for forværring og behandling af KOL, har vist, at de deltagere med KOL, der spiste meget frugt og grønt havde lidt mindre tendens til at få forværringer af sygdom og en lidt bedre lungefunktion end de deltagere, der spiste lidt frugt og grønt.
Forskerne kan dog ikke vise, om det er antioxidanterne i frugten, der giver den gavnlige effekt eller nogle af de andre gode stoffer som kostfibre. Kostfibre findes både i fuldkornsprodukter og i frugt og grønt,. Der er en tendens til, at kostfibre har en god effekt på lungefunktionen, da kostfibre er med til at styrke vores immunforsvar.
VIGTIGT
Der kan altså være en idé i at spise meget frugt og grønt såvel som kostfibre. Lungeforeningen anbefaler at du følger de officielle kostråd og eventuelle aftaler, du måtte have med din læge.
Hvordan hænger kost og træning sammen?
Hvis du skruer op for motionen, skal du også skrue op for kosten, hvis du hører til gruppen af undervægtige.
Læs mere om kost og træning