KOL

KOL står for kronisk obstruktiv lungesygdom. Det er en lungesygdom, som rammer mange danskere.

Hvad er KOL?

KOL står for Kronisk Obstruktiv Lungesygdom og kan udvikle sig, som du bliver ældre. KOL er en kronisk lungesygdom, der gør det sværere at trække vejret. Du kan gøre mange ting for at få mere luft i hverdagen og sætte en stopper for, at det bliver værre. Få viden og vejledning her på siden.

Hvad sker i lungerne, når du har KOL?

KOL ødelægger (delvist) vævet i dine lunger og får luftvejene til at snævre sig sammen. Det mærker du ved, at det bliver sværere for dig at trække vejret. Det kan føre til pibelyde fra lungerne, når du trækker vejret hurtigt.

Symptomerne på KOL er:

 • Åndenød
 • Hoste og opspyt
 • Hvæsende eller pibende vejrtrækning
 • Infektioner i lungerne

Har du oplevet et eller flere af symptomerne i mere end otte uger (knap to måneder), bør du blive tjekket hos lægen. Det kan både være tegn på KOL og andre lungesygdomme.

Læs mere om symptomer på KOL

Hvad er årsagen til KOL?

Rygning er årsag til ca. 90 procent af alle tilfælde af KOL i Danmark. De kemiske stoffer i tobakken irriterer luftvejene og giver vedvarende irritationstilstand (betændelse) i lungerne. Betændelsen skader slimhinden i luftvejene og ødelægger de små lungeblærer. Det er dem, der sørger for, at ilten fra den luft, vi trækker ind, sendes videre ind i blodet. Betændelsen får luftvejene til at snævre sig sammen, så det bliver sværere at trække vejret normalt.

Passiv rygning kan også påvirke lungernes funktion. Det er dog meget sjældent, at man udvikler svær KOL på grund af passiv rygning alene.

Selvom rygning er den absolut største årsag til KOL, kan luftforurening også øge risikoen for, at du udvikler sygdommen. Det kan fx være, hvis du udsættes for industrirøg, svejserøg eller giftige gasser på din arbejdsplads over længere tid.

Få hjælp til rygestop

Lige fra den allerførste dag, du stopper med tobakken, har du mindre risiko for at få det værre af din KOL.

Få hjælp til rygestop

Hvad er forskellen på mild, moderat, svær og meget svær KOL?

Du kan have KOL i fire grader:

 • Mild: Du mærker ganske lidt til symptomerne
 • Moderat: Du mærker lidt mere til dine symptomer
 • Svær: Det kan være svært for dig at trække vejret uden besvær i dagligdagen – især når du skal bevæge dig
 • Meget svær: Du kan blive forpustet ved ganske få anstrengelser og kan have behov for at bruge ilt permanent

Sværhedsgraden vurderes ud fra tre ting:

 1. Dine symptomer
 2. Din lungefunktion
 3. Risikoen for, at din sygdom bliver forværret

Test dig selv! Er du i tvivl, om du har KOL?

Hoste, åndenød, pibende vejtrækning og infektioner i lungerne kan være tegn på KOL.

Test dig selv her

Hvor mange har KOL?

KOL er en af de mest udbredte kroniske sygdomme i Danmark. Et sted mellem 300.000 og 400.000 danskere har KOL. Det svarer til mindst hver 10. voksne dansker. Sygdommen udvikler sig som regel, som man bliver ældre.

Hvem har risiko for at få KOL?

Særligt rygere er i risiko for at få KOL. Faktisk udvikler ca. 40 procent af alle rygere på et tidspunkt KOL, og hver fjerde får KOL i svær grad.

De fleste får stillet diagnosen, når de er omkring 65 år. Nogle rygere kan dog opleve symptomer på KOL allerede i 40 års-alderen.

Uanset hvor gammel, du er, og hvor mild og svær KOL, du har, kan du forbedre din vejrtrækning, så det bliver lettere at trække vejret. Det kan du gøre med rygetop, den rette medicinske behandling og fysisk øvelser, som styrker din kondition. Jo før du kommer i gang, jo hurtigere får du en bedre vejrtrækning.

Få vores syv gode råd til at få mere luft i hverdagen.

Sundhedsfaglig redaktør: Peter Lange, overlæge og professor i lungesygdomme

Anne blev syg og googlede "Lungehold"

Anne har KOL med en lungekapacitet på under 50%, men når man taler med hende, hører man det ikke. Ikke bare motion, men også mindfulness er en fast del af hendes hverdag.

Læs Annes historie