Lunger

Tuberkulose

Tuberkulose er en infektionssygdom, som primært sætter sig i lungerne.

Hvad er tuberkulose?

Tuberkulose er en infektionssygdom, som primært sætter sig i lungerne. Tuberkulose kan dog også sætte sig i fx lymfeknuder, nyrer og tarme.  

Tuberkulose skyldes infektion med en bakterie, der hedder mycobacterium tuberculosis, og som smitter via dråber fra nys eller hoste. 

Tuberkulose er ikke særlig udbredt i Danmark, så din risiko for at blive smittet i Danmark er minimal. Hvis du i forvejen har et nedsat immunforsvar, og du bliver udsat for smitte, så har du en større risiko for at blive syg med tuberkulose.

Hvad er symptomerne på tuberkulose i lungerne?

  • Hoste 
  • Opspyt 
  • Spyt med blod 
  • Træthed 
  • Dårlig appetit 
  • Vægttab 
  • Feber 
  • Nattesved 

Hvor smitsom er tuberkulose? 

Tuberkulose er ikke særlig smitsom og smitte kræver oftest, at du tilbringer mange timer dagligt med en person med lungetuberkulose. Det vil oftest være, hvis en person fra din husstand eller en tæt arbejdskollega er smittet. Værd at vide om smitte:  

  • Patienter med tuberkulose uden for lungerne smitter ikke 
  • Børn smitter næsten aldrig 
  • Personer med hvilende tuberkulose i kroppen er ikke syge og kan ikke smitte 
  • Efter 14 dage i behandling for tuberkulose, så smitter du ikke længere

Har du brug for at tale med en rådgiver?

Du er altid velkommen til at kontakte Lungeforeningens rådgivning.

Kontakt rådgivningen

Du kan være smittet med tuberkulose uden at være syg

Et særligt træk ved tuberkulose er, at du kan blive smittet og få bakterier i lungerne, uden at du bliver syg. Bakterierne kan være i din krop, men i en hvilende tilstand. Det kan ske, hvis dit immunforsvar er stærkt, når du bliver udsat for smitte.

Hvis dit immunforsvar senere bliver svækket, kan du få lungetuberkulose. Bakterierne kan også vandre i kroppen, så du kan få tuberkulose i andre organer som fx lymfeknuder, nyrer og tarme.

Hvorfor får man tuberkulose?

Du kan få tuberkulose, hvis du bliver udsat for smitte med bakterien mycobacterium tuberculosis. Heldigvis er tuberkulose ikke særlig smitsom, og du kan kun blive smittet af en person med svær lungetuberkulose. Hvis tuberkulosen sidder i andre organer, kan den ikke smitte.

Tuberkulose smitter via dråber fra hoste eller, nyst og snot. Du har minimal risiko for at blive smittet med tuberkulose i Danmark, fordi smittetrykket er meget lavt. Mennesker med nedsat immunforsvar samt spæd- og småbørn har størst risiko for at blive smittet, hvis de bliver udsat for smitte.

Hvordan behandler man tuberkulose? 

Tuberkulose kan behandles med antibiotika. Behandlingen varer 6 måneder, og hvis du følger behandlingen, er prognosen for at du bliver rask rigtig god. Hvis du får behandling for tuberkulose, så går du løbende til kontrol på hospitalet.  

Når du har været i behandling for tuberkulose i 14 dage, så kan du ikke smitte andre.  Når du er erklæreret rask efter tuberkulose, så kommer sygdommen sjældent igen. Hvis det sker, er det ofte i de første år efter, at behandlingen er afsluttet. 

Hvis du har tuberkulose, er det vigtigt at du følger lægens anbefalinger og tager din medicin igennem hele forløbet.  

Tuberkulose er ikke særlig udbredt i Danmark

Din risiko for at blive smittet i Danmark er minimal. Hvis du i forvejen har et nedsat immunforsvar, og du bliver udsat for smitte, så har du en større risiko for at blive syg med tuberkulose. 

Andre lungesygdomme med symptomer, der ligner tuberkulose

Symptomerne på tuberkulose ligner symptomerne på andre lungesygdomme, særligt disse:

  • Bronkitis
  • Lungebetændelse
  • KOL

Sådan kan du forebygge tuberkulose

Risikoen for at blive smittet med tuberkulose i Danmark er minimal.

Hvis du rejser til et område, hvor tuberkulose er udbredt, er risikoen for smitte også lille ved kortere rejser. Du kan eventuelt orientere dig på Statens Serum Instituts hjemmeside og tale med din læge, om du skal vaccineres, inden du rejser.

Områder med høj forekomst af tuberkulose er:

  • Grønland
  • Østeuropa
  • Afrika
  • Asien

Vaccination mod tuberkulose

Der er dokumentation for, at vaccinen mod tuberkulose beskytter børn under 12 år.

Der er ikke dokumentation for, at vaccinen beskytter voksne, men derfor kan du som voksen godt få vaccinen alligevel. Det er din læge, der vurderer det.

Kontakt din læge, hvis du skal opholde dig i lande med udbredt tuberkulose.

Oftest stillede spørgsmål om tuberkulose

Tuberkulose er en infektionssygdom, som primært sætter sig i lungerne. Tuberkulose kan dog også sætte sig i fx lymfeknuder, nyrer og tarme.  

Tuberkulose er ikke særlig smitsom og smitte kræver oftest at du tilbringer mange timer dagligt med en person med lungetuberkulose. Det vil oftest være, hvis en person fra din husstand eller en tæt arbejdskollega er smittet.

Tuberkulose smitter via dråber fra hoste eller nys.  

Et særligt træk ved tuberkulose er, at du kan blive smittet og få bakterier i lungerne, uden at du bliver syg. Bakterierne kan være i din krop, men i en hvilende tilstand. Det kan ske, hvis dit immunforsvar er stærkt, når du bliver udsat for smitte. 

Tuberkulose kan behandles med antibiotika. Behandlingen varer 6 måneder, og hvis du følger behandlingen, er prognosen for at du bliver rask rigtig god.   

Lungeforeningen blev dannet for at bekæmpe tuberkulose

Omkring 1900 var tuberkulose en udbredt og frygtet sygdom i Danmark og det meste af Europa. Derfor blev Lungeforeningen stiftet i 1901 under navnet Nationalforeningen til Tuberkulosens Bekæmpelse.

Få mere at vide om Lungeforeningens historie