Lunger

Emfysem

Emfysem gør at dine lunger arbejder dårligere med at få luften ind og ud, og det bliver vanskeligere at tømme dine lunger for luft.

Hvad er emfysem?

Emfysem skyldes tabet af elastiske fibre i dine lunger på grund af tobak eller lignende. Emfysem gør at dine lunger arbejder dårligere med at få luften ind og ud, og det bliver vanskeligere at tømme dine lunger for luft. Du kan have emfysem i forskellige grader.

Emfysem kaldes nogle gange for ”store lunger”, fordi dele af lungen bliver mere og mere oppustet på grund af luft, der bliver fanget i den syge del af lungen.

Hvis du får emfysem i svær grad, vil du også have KOL (kronisk osbtruktiv lungesygdom). Læs mere om KOL med emfysem.

Hvad er symptomerne ved emfysem?

Det primære symptom på emfysem er åndenød ved aktivitet:

 • Du bliver let forpustet
 • Du må holde pause eller hvile dig for at få luft, når du udfører enkle gøremål i hjemmet

Forværret lungefunktion

Hvis du oplever åndenød eller at din åndenød bliver værre, så bør du få undersøgt din lungefunktion hos lægen.

Se her hvordan en lungefunktion foregår

Hvordan stilles diagnosen emfysem?

Hvis du har åndenød, bør du kontakte din praktiserende læge. Lægen kan lave de undersøgelser, der skal til, for at stille diagnosen emfysem. Undersøgelserne er forskellige tests af, hvor godt dine lunger fungerer. Lægen vil som regel også spørge om dine motions- og kostvaner, om du ryger eller har røget.

Lungefunktionsmåling (spirometri):

En lungefunktionsmåling viser, om du har nedsat lungefunktion, og om der er tegn på forsnævrede luftveje. Hvis den nedsatte lungefunktion er permanent, har du KOL (kronisk obstruktiv lungesygdom).

Ved lungefunktionsmåling skal du puste i et lille apparat, der kaldes et spirometer. Når du puster, måler apparatet, hvor meget luft du kan puste ud, og hvor hurtigt du puster luften ud.

Blodprøver, røntgenbilleder og HRCT-skanning:

Viser lungefunktionsmålingen, at du har nedsat lungefunktion, kan andre undersøgelser vise, hvordan lungefunktionen er nedsat, og om du har emfysem. Disse undersøgelser kan også udelukke andre diagnoser som astma eller lungekræft. Undersøgelserne kan være blodprøver, andre former for pusteundersøgelser eller røntgenbilleder af lungerne. På baggrund af røntgenbillederne kan det i nogle tilfælde være relevant at lave en HRCT-skanning af lungerne. Billederne viser:

 • Hvor meget lungevæv, der er ødelagt
 • Hvor lungerne er ødelagte
 • Størrelsen af dine lungelapper

Hvordan kan fysisk træning hjælpe dig?

Din åndenød bliver værre med tiden. Det vil sikkert påvirke din livskvalitet og dine aktiviteter i hverdagen. Netop derfor er det vigtigt, at du er aktiv og sørger for at dyrke motion:

Motion og bevægelse styrer dine lunger, så de bedre kan optage ilt og udskille kuldioxid
Fysisk aktivitet gør dig i bedre humør og giver dig velvære

Du kan selv gøre meget for at leve et godt liv med emfysem

 • Kvit tobakken
 • Bevæg dig hver dag
 • Tag altid din medicin som aftalt med din læge – også når du har det godt
 • Kontakt din læge med det samme, hvis du får det værre
Læs mere om behandling af emfysem

Træn sammen med andre

Vidste du, at Lungeforeningen har træningsnetværk i hele landet?

Find træningsnetværk nær dig

Træningsråd og øvelser

Kom i gang med træningen med øvelser både for dig, som er begynder, øvet eller et sted midt i mellem.

Se træningsøvelser

Hvad sker der i lungerne, når du har emfysem?

Et sæt raske lunger består af millioner af små luftsække med elastiske vægge. De kaldes for alveoler. I alveolerne sker der en udveksling af ilt og kuldioxid (CO2). CO2 er en affaldsgas, som forlader kroppen, når du udånder.

Når du trækker vejret ind, så får du ilt ind i kroppens blodbane, og samtidig føres CO2 fra blodbanen tilbage til luftvejene, hvor du udånder den.

Hvis du har emfysem, så er dele af lungerne beskadiget. Når du trækker vejret ind, vil der blive fanget mere luft i den syge del af lungen, og den syge del vil blive mere oppustet end den raske del af lungen. Det kaldes for hyperinflation, når der fanges mere luft i den syge del af lungen. Hvad sker der i lungen, når du har emfysem:

 • Der bliver fanget luft i lungen, så lungen bliver oppustet
 • Den oppustede lunge presser dit mellemgulv ned
 • Din brystkasse bliver udvidet
 • Du får åndenød, når du ikke frit kan få luften både ind og ud af lungerne
 • Udvekslingen af ilt og kuldioxid bliver dårligere

Hvordan behandles emfysem?

Emfysem er en kronisk sygdom, som vil følge dig resten af livet. Der er forskellige typer behandling, som kan lindre dine symptomer

Læs mere om behandling af emfysem

Hvad er årsagen til emfysem?

Rygning er årsag til langt de fleste tilfælde af emfysem. Sygdommene emfysem og KOL hænger ofte sammen, og du kan have begge sygdomme samtidig. Årsager til emfysem:

 • Rygning: Rygning er langt den hyppigste årsag til emfysem i Danmark. Når du stopper med at ryge, bremser du ødelæggelserne af dit lungevæv, men det ødelagte lungevæv, kan desværre ikke genopbygges
 • Forurening: Hvis du har været udsat for støv, dampe og gas eksempelvis via dit arbejde, kan det være medvirkende til, at du udvikler emfysem
 • Alfa-1 antitrypsinmangel: Hvis du lider af sygdommen alfa-1-antitrypsinmangel,er du i risiko for at udvikle emfysem. Alfa-1 er et enzym, der beskytter de elastiske fibre i lungevævet. Mangel på Alfa-1 kan være arveligt, og hvis du får konstateret emfysem og er under 50 år, bør du undersøges for Alfa-1.
 • Genetik: Alfa-1 antitrypsinmangel er den største genetiske sammenhæng, men der er med alt sandsynlighed også andre genetiske komponenter, man blot ikke kender til endnu