Kreativt arbejde kan løse verdens problemer

Lisbeth glemmer sin lungesygdom, når hun er kreativ.

Lisbeth Svenstrup lærte at quilte, da hun i 2005 var i Ungarn, hvor hendes mand var udstationeret. Hun gik på internettet og fandt vejledninger til, hvordan hun skulle gøre. I dag har hun 19 års erfaring, og hun syr både hjemme og i foreningen RosQuilterne, som mødes og arbejder med nye teknikker og hører foredrag om quiltning.

Der opstår en fordybelse, og jeg oplever en glæde ved at være kreativ. Jeg bliver også stolt af det, jeg laver. Jeg er overbevist om, at kreativt arbejde ligefrem kan løse verdens problemer, siger Lisbeth med et glimt i øjet, om ikke i øjet, så i telefonen.

– Jeg møder også nogen, jeg ikke kender, gennem min syning. Der er noget socialt i det, og man taler sammen om det, man laver. Jeg kan også for eksempel møde én med en med en quiltet taske. Så kommenterer jeg måske på den, og så har man en samtale i gang, forklarer Lisbeth, som beskriver sig selv som optimistisk af natur og som en, der ikke spekulerer meget over sin sygdom.

 

Lisbeth Svenstrup

Lisbeth Svenstrup er 67 år, og fik i 2019 konstateret lungesygdommen IPF. Hun er uddannet pædagog og arbejdede i mange år, som daginstitutionsleder. Hun er netop gået på pension.

Se Lisbeths kreationer her.

Ud over quiltning, hækler hun også små trøstedyr og bamser, som børn til pårørende på hospice får:

– Vi får garn og fyld til dyrene sponsoreret. Så hækler jeg hjemme og afleverer dyrene. I lange perioder er jeg ikke så mobil på grund af min sygdom, men selvom jeg er passiviseret, kan jeg godt være aktiv. Så hækler jeg dyr og føler, at jeg laver noget, som er til gavn for andre… at jeg er noget for nogen. Det tror jeg har en betydning, siger Lisbeth Svenstrup.

For hende handler det også om, at man har en identitet, som ikke er sygdommen:

I steder for at sige, at man er kronisk syg, kan man sige, at man er quilter, eller at man hækler bamser til børn. Jeg har aktivt besluttet, at jeg ikke vil bære sygdommen foran mig som et skjold, fordi jeg er så meget andet end sygdommen. Der er noget, jeg ikke kan – men hvad kan jeg så i stedet? Det er så vigtigt at glæde sig over det, man kan, understreger Lisbeth Svenstrup.

Bliv medlem

Lisbeth oplever stor glæde ved at være en del af et hobby-fællesskab, hvor hun sammen med andre dyrker sin interesse for håndarbejde. Hos Lungeforeningen har vi lokale netværk fordelt over det meste af landet. Du kan derfor let, med et medlemskab hos os, blive en del af et netværk med andre lungesyge. Her kan du blandt andet opleve foredrag, aktiviteter og arrangementer.