Støttet projekt 2024

Forskningsprojektet undersøger hvilket iltsystem til personer med lungesygdom, der egner sig bedst under aktivitet.

Hvilket iltsystem er bedst til patienter med lungesygdom under aktivitet? 

Mange patienter med lungesygdom, som har brug for ilt, foretrækker en bærbar iltkoncentrator fremfor traditionelle iltflasker. Den bærbare koncentrator er lettere og har længere iltforsyningstid, men fungerer anderledes: Den giver kun ilt, når man trækker vejret ind gennem næsen. Derimod leverer en iltflaske ilt kontinuerligt, uanset hvordan man trækker vejret. 

For patienter med lungefibrose eller KOL (kronisk obstruktiv lungesygdom), der ofte trækker vejret gennem munden under anstrengelse, kan den bærbare koncentrator derfor give for lidt ilt under fysisk aktivitet. 

Dette projekt undersøger, hvordan de to systemer klarer sig under aktivitet, og hvilken løsning der bedst imødekommer patienternes behov.

Patienterne deltager i en 6-minutters gangtest med både iltflaske og bærbar iltkoncentrator. Testens rækkefølge bestemmes tilfældigt, og forskerne måler forskelle i gangdistance, iltindhold i blodet og graden af åndenød. Derudover vurderer man patienternes komfort og præferencer for de to systemer. 

Efter et halvt år følges deltagerne op med spørgeskemaer og interviews for at undersøge, hvordan de oplever livskvalitet og anvendelse af iltsystemerne i deres dagligdag. Projektet vil give vigtig viden til at rådgive patienter om det mest effektive og komfortable iltsystem til deres behov. 

Janne Hastrup Jensen, fysioterapeut, cand.scient.san., Aarhus Universitetshospital,

Projektet er støttet med 100.000 kr. 

Bliv medlem og hjælp os med at styrke forskning i lungesygdomme

Mere end 700.000 børn og voksne er syge i lungerne. Lungeforeningen arbejder for mere forskning, oplysning og patientstøtte på lungeområdet

Bliv medlem