Inhalationssteroid som behandling?

Er det den rette behandling for alle astmapatienter?

Er inhalationssteroid den rette behandling for alle astmapatienter?

Mange astmapatienter bruger dagligt inhalationssteroid for at forebygge symptomer og holde deres astma under kontrol. Men for en stor gruppe patienter med en specifik type astma, kaldet non-T2 astma (en form for astma uden den typiske betændelsestilstand i luftvejene), gør inhalationssteroid måske ingen forskel på sygdomskontrollen.

Non-T2 astma udgør en særlig udfordring, fordi standardbehandlingen med inhalationssteroid kan føre til overbehandling og bivirkninger uden at forbedre sygdommen. Samtidig risikerer patienterne dårlig sygdomskontrol og alvorlige astmaanfald. Alligevel anbefaler internationale retningslinjer inhalationssteroid som behandling for alle typer astma.

Dette forskningsprojekt undersøger, om patienter med non-T2 astma bør fortsætte med inhalationssteroid som standardbehandling. Hypotesen er, at disse patienter ikke får gavn af behandlingen, og at det derfor kan være bedre at finde alternative løsninger.

I studiet fordeles deltagerne tilfældigt til enten at fortsætte standardbehandlingen eller gradvist nedtrappe deres brug af inhalationssteroid. Over et år bliver deres helbred nøje overvåget gennem spørgeskemaer, lungefunktionstest, blodprøver og prøver fra luftvejene. Resultaterne skal hjælpe med at afgøre, om inhalationssteroid bør anbefales til denne patientgruppe fremover.

Christiane Hammershaimb E. Mosbech, læge, ph.d.-studerende, Amager og Hvidovre Hospital, Lungemedicinsk Afdeling

Projektet er støttet med 200.000 kr.

Bliv medlem og hjælp os med at styrke forskning i lungesygdomme

Mere end 700.000 børn og voksne er syge i lungerne. Lungeforeningen arbejder for mere forskning, oplysning og patientstøtte på lungeområdet

Bliv medlem