Hvad er §18?
I Servicelovens § 18 står der, at landets kommuner skal samarbejde med de frivillige sociale foreninger i deres lokalområde. Til dette skal kommunerne afsætte et årligt beløb til at støtte frivillige foreningers aktiviteter. Det er den enkelte kommune, der beslutter tildelingskriterier, ansøgningsfrister osv. Det er en god ide at kontakte socialforvaltningen i din kommune inden du går i gang med at søge § 18-midler.
Hvad kan man som frivillig forening søge støtte til?
Frivillige sociale organisationer og foreninger kan søge om § 18-støtte til den del af den frivillige sociale aktivitet, hvor frivilligheden er afgørende. Ved tildeling af midler kan kommunen lægge vægt på at støtte konkrete aktiviteter i organisationerne, fx rådgivning, frivillige støttepersoner og ledsageordninger eller der kan gives støtte til lokaler, telefon eller anden form for kontorarbejde, hvis det vurderes at være nødvendigt for den frivillige indsats. Vær opmærksom på, at kommuner i vid udstrækning støtter med andet end penge, f.eks. med gratis lokaler og sekretariatsbistand.
Hvem kan søge om § 18-støtte
§ 18 sigter hovedsageligt mod at fremme samarbejde og støtte til lokale frivillige sociale organisationer, lokale afdelinger af landsorganisationer, samt andre frivillige initiativer. Det er kommunen, der prioriterer, hvilke områder og aktiviteter, der skal have støtte. Den enkelte organisation har ikke krav på at få kommunal støtte. Der kan søges om støtte til konkrete aktiviteter, der har et socialt sigte. Det kan fx være aktiviteter som voksenvenner for børn, ledsageordninger, væresteder eller sociale cafeer for vanskeligt stillede.
Hvordan søger man om § 18-midler?
Ansøgningen foregår normalt efter faste procedurer i de enkelte kommuner. Det varierer fra kommune til kommune, det kan fx være en annonce i lokalavisen eller et informationsmøde forud for hver ansøgningsrunde. Tildelingskriterierne er ofte vedtaget i kommunens socialudvalg. Vær opmærksom på, at nogle kommuner har én eller to årlige frister, mens andre kommuner har løbende ansøgningsrunder. Det er ikke altid, at kommunen angiver en ansøgningsfrist.
Gode råd til § 18 ansøgning
- Vær ikke for beskeden, da kommuner sjældent giver det fulde beløb. Mange lokalafdelinger søger mellem 10-50.000 kr.
- Sæt dig godt ind i kommunens ansøgningsfrister og målgrupper. Et eksempel: Viborg-Skive Lokalafdeling fik afslag på en ansøgning med begrundelse i, at KOL-patienter ikke indgår i målgruppen som socialt udsatte ifølge Viborg Kommune. På kommunens hjemmeside fremgår det, at målgruppen er mennesker, som lider af flere sygdomme. Det gør mange lungepatienter. Gør opmærksom på det i ansøgningen.
- Brug som udgangspunkt Lungeforeningens CVR-nummer: 20615915 og NEM-konto: reg.nr. 3001, konto nr. 2500496595. Bogholderiet i Lungeforeningen sørger for at bevilgede midler bliver allokeret til jeres interne konto. Har du problemer med dette, kontakt venligst frivillig@lunge.dk
- Frivilligcentre rundt omkring i kommunerne er som regel villige til at hjælpe med at udforme disse ansøgninger, så søg evt. råd hos dem.