Har du planer om at lægge cigaretterne på hylden, så lad dig ikke lokke af snak om, at e-cigaretter, snus og nikotinposer er mindre skadelige end cigaretter. Skifter du cigaretterne ud med nikotinprodukter, risikerer du nemlig ifølge Danmarks eneste professor i nikotin og tobaksforskning at blive afhængig af både cigaretterne og nikotinprodukter. Hendes opfordring lyder: brug det, vi ved virker til rygestop.
Nikotin i sig selv er skadeligt, og mange af de nye produkter indeholder både giftige og kræftfremkaldende stoffer. Derfor er det problematisk, når røster i aviser, på sociale medier og i blogs fortsat pumper luft i myten om, at alternative tobaks- og nikotinprodukter er mere eller mindre uskadelige alternativer til rygning.
Andelen af rygere har været faldende verden over, fordi vi har været gode til at oplyse, rådgive og hjælpe folk. Men det er skidt nyt for tobaksindustrien. Derfor satset de stærkt på udvikling af nye produkter med nikotin. Officielt sælger de dem til rygere, som ikke kan og vil holde op med at ryge. Og de betegner dem som skadesreducerende produkter, fordi det åbner døre til befolkningen og politikere, når man kommer med såkaldte skadesreducerende midler, forklarer Charlotta Pisinger, som er læge og Danmarks første professor i tobaksforebyggelse.
Hun er stærkt kritisk overfor de mange nikotinpræparater på markedet. Hun mener, at man bliver snydt, hvis man tror, at man kan bruge produkterne som trædesten mod et røg- og nikotinfrit liv. For ofte ender det med, at man både ryger og bruger nikotinprodukter.
’Vi har talt nikotins skadelige virkninger ned i mange år’
I dag er de fleste enige om, at cigaretter er skadelige. Men fortællingen om, at alternative ryge- og nikotinprodukter er mindre skadelige, giver Charlotta Pisinger ikke meget for:
Både e-cigaretter og opvarmet tobak er meget skadeligt for lungerne. Alt hvad der inhaleres skader lungerne. Med hensyn til e-cigaretter har man fx lavet kikkertundersøgelser i lungerne og taget vævsprøver og spytprøver, og her finder man forandringer, som minder om tidlige stadier af KOL. Vi ved også, at e-cigaretter forårsager inflammation i vævet, forklarer Charlotta Pisinger og fortsætter med at forklare, hvorfor også nikotinposer og ’alt hvad man putter i munden’ er skadeligt:
Nikotin i sig selv er skadeligt og vi har talt nikotins skadelige virkning ned i mange år. Nikotin påvirker fx hjertekar-systemet negativt, så der er øget risiko for hjertesygdom. Derudover skader nikotin de unges umodne hjerne og giver nedsat koncentration, øget risiko for angst, depression og stress, ligesom unge bliver ved med at være mere impulsive. Alle, unge som gamle, der bruger nikotinposer, risikerer også skader i mundhulen, ”ætset” tandkød, høje tandhalse og sår og skader på mundslimhinden, forklarer Pisinger.
Ifølge hende er der ikke noget lige nu, som tyder på, at nikotin i sig selv er kræftfremkaldende. Men:
Hvis der er kræft – en kræfttumor som begynder at vokse – så accelererer nikotinen tumorens vækst. I dyrestudier ser det også ud til, at hvis man behandler kræft med kemoterapi, så har det dårligere effekt på tumoren, hvis der er nikotin indblandet. Der er også studier, hvor man udsætter DNA for e-cigaretvæske. Her ser man, at DNA bliver påvirket og der kommer mutationer og man har set udvikling af lungekræft i dyrestudier, hvor mus eller rotter var udsat for e-cigaretaerosol. Derfor har man en mistanke om, at der kan dannes kræft ved brug af e-cigaretter.
Kvinden, der ikke havde været i live i dag
Charlotta Pisinger var for år tilbage med i en arbejdsgruppe i det europæiske lungeselskab. Her sad også en kvinde med KOL, som repræsenterede patienternes stemme. Charlotta Pisinger fortæller:
Da hun fik konstateret KOL, fik hun at vide, at hun var nødt til at holde op med at ryge. Hun stoppede med det samme, men fortalte selv, at det var rigtig, rigtig svært for hende. Men pointen er, at hun var sikker på, at hvis hun havde fået diagnosen i dag, hvor der er produkter som e-cigaretter og opvarmet tobak på markedet, som lokkede med at være et godt alternativ, så var hun sandsynligvis skiftet til dem – ”Og så havde jeg ikke været i live i dag”, som hun selv formulerede det. Hun var nemlig godt klar over, at de her produkter også skadede lungerne. Så kvinden var stærk fortaler for, at vi oplyser om, at det er enormt fristende at skifte cigaretterne ud med et andet nikotinprodukt, fordi vi tror, at det er et skridt mod at blive røgfri og at produktet er mere eller mindre uskadeligt.
Sagen er, at de fleste, som skifter over til e-cigaretter og opvarmet tobak, ender med at bruge både cigaretter og e-cigaretter.
Folk køber det typisk, fordi de bliver lokket af ikke at skulle slippe nikotinen helt. De tror, at så lægger de cigaretterne på hylden i første omgang og så e-cigaretterne i anden omgang. Typisk dropper man cigaretterne et par uger eller måneder. Men så starter man igen med lidt festrygning og rygning i ferier og pludselig er man tilbage igen. Og nu hænger man på både cigaretter og e-cigaretter, forklarer Pisinger.
I tobaksindustrien kalder man det ’poly-users’. Altså brugere, som både ryger, bruger e-cigaretter og/eller fx nikotinposer. Og det er noget, som Pisinger ser hyppigt:
Hvis man ikke kan ryge, fx hvis nogle har noget imod det, så bruger man e-cigaretter dér. Kan man ikke det, så tager man en nikotinpose. På den måde ender man med at få et højere nikotinniveau i løbet af dagen, fordi man kan få nikotin hvor som helst og når som helst. Det gør det blot endnu sværere at holde op, understreger hun, og giver gerne anbefalinger til, hvad man så skal gøre, hvis man vil holde op.
Anbefaling på baggrund af ringe videnskab
Et af hovedargumenterne i myten om, at alternative ryge- og nikotinprodukter er mindre skadelige, er det, som foregår i udlandet. I England oplyser de engelske sundhedsmyndigheder fx i kampagner om, at vaping – altså e-cigaretter – er mindre usundt end at ryge.
I England har man en meget stor tiltro til e-cigaretter. Allerede i 2015 anbefalede de engelske sundhedsmyndigheder, at man bruger-cigaretter til rygestop. De henviste til en rapport, som sagde, at e-cigaretter er 95 pct. mindre skadelige end almindelige cigaretter. Men jeg har aldrig set så dårlig videnskab i mit liv. At man kan basere et helt lands sundhedspolitik på sådan en rapport … det er helt ubegribeligt, siger Charlotta Pisinger som har noteret sig, at myndighederne i den seneste opdatering skriver, at de stadig mener, at e-cigaretter er 95 pct. mindre skadelige ’på kort sigt’:
Nu begynder de at åbne bagdøre. Det er langtidsskaderne, som interesserer os. Dem har de fuldstændig ignoreret i England, og det bliver de ved med, understreger hun.
Anbefaling til rygestop: brug det, der virker
Charlotta Pisinger lyser op, da Lungenyt spørger, hvordan man kommer uden om alle faldgruberne, når man vil stoppe med at ryge.
I stedet for at lade sig lokke af industriens nye påfund, så skal man gøre det, som lægerne anbefaler og som vi ved virker. Det bedste er at få støtte til rygestop. Man femdobler sin chance for at blive røgfri, hvis man tager imod hjælp. Alle har ret til hjælp i kommunen, som har rygestop-støtte i en eller anden form. Derudover findes Stoplinjen, som man gerne må ringe til flere gange, forklarer hun og fortsætter med at understrege, hvor vigtigt det er, at man søger hjælp og støtte:
Ligesom med andre store beslutninger i livet – når man fx vil købe hus eller gifte sig – så går man og overvejer tingene og modner beslutningen. Når man er klar, er det godt at række ud til en rygestoprådgiver. Nøjagtig ligesom man vil kontakte nogen der har forstand på huskøb, hvis man skal købe hus, forklarer hun.
Hvorfor rådgivning er så vigtig, forklarer hun ved at pege på de tre slags afhængigheder, der skal håndteres, når man vil stoppe med at ryge. Der er den fysiske, den psykiske og den sociale afhængighed.
Godkendte rygestopprodukter kan give ro på den fysiske afhængighed, fx rastløshed og nedtrykthed. Med ro på fysikken er der mere overskud til at arbejde med de to andre afhængigheder, som rygekonsulenten kan hjælpe med.
Charlotta Pisinger tøver heller ikke med at anbefale receptpligtig rygstopmedicin med fx cytisin, selv om der desværre ikke gives tilskud.
Rådgivning kombineret med forskellige godkendte rygestopprodukter giver de bedste chancer for at man gennemfører et varigt stop for både røg og nikotin. Men man skal bruge nikotinerstatningsprodukterne, især de hurtigvirkende som fx tyggegummi, med omtanke og aftale med sin rådgiver, hvornår man trapper ud igen. Og så skal man hele tiden have for øje, at man vil helt ud af afhængigheden – ellers ender det med, at man blot udskifter den ene afhængighed med en anden.
Historien er publiceret i marts 2025. Lungeforeningen bragte artiklen “Professor advarer: E-cigaretter, snus og nikotinposer er ikke en genvej til rygestop” i medlemsmagasinet Lungenyt i februar 2025.