Lungeforeningens nyeste analyse viser, at en fjerdedel af patienterne med KOL ikke reagerer tids nok på deres symptomer på forværringer, og mange af patienterne ender med en indlæggelse, som er risikabel. Indlæggelserne presser sundhedsvæsenet og kan undgås ved øget brug af hjemmebehandling.
Over halvdelen af patienterne med KOL har oplevet forværring af deres symptomer på et tidspunkt i deres sygdomsforløb, og 25 pct. af dem, handlede ikke, da de fik det værre. Det viser en ny analyse fra Lungeforeningen. 63 pct. af patienter reagerede ikke, fordi de regnede med, at det ville gå over af sig selv, 26 pct. syntes ikke, at det var så alvorligt, og 15 pct. ville ikke være til besvær.
Det er vigtigt, at de 25 pct. og flere lungepatienter i det hele taget, lærer at reagere på symptomerne på forværringer. Hele 31 pct. af dem, som fik det værre, endte med en indlæggelse. De akutte indlæggelser skal reduceres, da 17 pct. af de mennesker med KOL, der blev indlagt med KOL i akut forværring i 2022 døde inden for 30 dage af indlæggelsesdøgnet.
Patienterne skal reagere og ikke håbe på, at forværringen går over af sig selv, det er et dårligt valg, viser et engelsk studie, som konkluderede, at tidlig indsættende behandling medfører hurtigere bedring. Manglende rapportering af forværring øger risikoen for hospitalsindlæggelse, hvilket bakkes op af Ejvind Frausing, overlæge og speciallæge i intern medicin og medicinske lungesygdomme på Amager og Hvidovre hospital:
Det er et problem, når mennesker med KOL ikke kontakter nogen, når de får det værre, fordi de ikke vil være til besvær eller de ikke tænker, at det er alvorligt. Forværringer er desværre en del af sygdommen KOL, og det er vigtigt, at man reagerer på dem i tide, og kommer i behandling, der kan sikre hurtig bedring, så forværringen ikke ender i en akut indlæggelse på hospitalet, som desværre har en trist udgang for 17 pct. af de indlagte, siger Ejvind Frausing.
Lungeforeningen anbefaler at styrke det nære sundhedsvæsen, så flere borgere kan blive behandlet i eller tæt på hjemmet.
Hjemmebehandling med tilhørende tilgængeligt sundhedspersonale bør udbredes til alle patienter med KOL i Danmark. Ordningerne sikrer patienterne tryghed og bedre forståelse for deres sygdom, og hvornår de skal reagere. Samtidig reducerer ordningerne antallet af akutte indlæggelser og kan således aflaste et presset sundhedsvæsen, så der er ikke mange undskyldninger for ikke at udbrede de gode ordninger, vi allerede kender, til hele landet, siger Torben Mogensen, formand i Lungeforeningen.
Undersøgelsen er gennemført i samarbejde med bureauet Molecule Consultancy og støttet af AstraZeneca.
Læs hele analysen Hver fjerde med KOL reagerer ikke på forværringer.