Kan ultralyd hjælpe med bedre diagnostik og behandling af lungesygdomme?
Interstitielle lungesygdomme (ILS) er en alvorlig gruppe af kroniske lungesygdomme, hvor arvævsdannelse i lungerne gør det svært at optage ilt. Patienterne oplever ofte svær åndenød, og mange har behov for hjemmeilt. Hvert år diagnosticeres mellem 1.500-2.000 danskere med ILS, og gennemsnitsoverlevelsen er desværre kun 2-5 år. Det kan tage op til to år at stille diagnosen, hvilket forsinker behandlingen.
Dette ph.d.-projekt undersøger, om ultralydsscanning af lunger, lungehinde, mellemgulv og muskulatur kan bruges til både at diagnosticere sygdommen og vurdere dens sværhedsgrad.
Målet er at få hurtigere diagnosticering og bedre behandling, men forskningen på dette område er stadig begrænset.
Projektet består af tre delstudier:
- Systematisk gennemgang af eksisterende viden: Kortlægning af, hvordan ultralyd anvendes til patienter med lungefibrose.
- Ultralyd af lungerne: Undersøgelse af, om lungeultralyd kan bruges til at identificere og vurdere sygdomsaktiviteten hos patienter med lungefibrose.
- Ultralyd af muskulatur: Undersøgelse af, om scanning af vejrtræknings- og lårbensmuskler kan bidrage til bedre vurdering af sygdommens udvikling.
“Resultaterne kan bane vej for mere præcis og skånsom diagnostik af en alvorlig sygdom.”
Sanjeewa Hemantha Madawita Patabendige, speciallæge i lungemedicin, ph.d.-studerende, Syddansk Center for Interstitielle LungeSygdomme (SCILS).
Projektet er støttet med 80.000 kr.

Bliv medlem og hjælp os med at styrke forskning i lungesygdomme
Mere end 700.000 børn og voksne er syge i lungerne. Lungeforeningen arbejder for mere forskning, oplysning og patientstøtte på lungeområdet
Bliv medlem