Mad og lungesyge børn

Hvordan hjælper jeg mit lungesyge barn til at spise?

For råd til hvordan du hjælper dit barn, der måske har en lille appetit, men samtidig et ekstra stort behov for mad. Læs med og få viden om, hvordan du giver energi og protein til dit barn.

Har dit barn lille appetit, men stort behov for energi?

Dit barn har brug for at få energi, protein, vitaminer og mineraler via maden. Barnet skal spise og drikke, så han/hun både har energi til at vokse og følge sin vækstkurve, men også energi til at bekæmpe og håndtere sygdom. Hvis dit barn er påvirket af lungesygdom, kan det være svært at spise og drikke nok i forhold til, hvad kroppen har brug for. Ofte har lungesyge børn en lille appetit, og derfor skal du hjælpe dit barn til at få nok energi. Det kan betyde at dit barn sikkert har brug for at spise noget andet og mere næringsrig mad end dig.

Bliver maden for usund?

Det kan være naturligt for dig som forælder at bekymre dig om, hvorvidt dit barn spiser sundt eller usundt. Hvis dit barn er syg og har en lille appetit, er den bedste mad til dit barn, den mad som bliver spist. Så lad barnet vælge, og server gerne små mellemmåltider med højt energiindhold.

Man kan blive forpustet af at spise

Nogle børn kan opleve at de hoster mere, når de spiser, og at de ligefrem bliver forpustet af at spise. Det kan skyldes at de bliver ivrige og måske spiser for hurtigt. Sørg for at give barnet god tid til måltiden, og lær barnet at tage mindre bidder og tygge maden godt.

God stemning og favoritter hjælper appetitten

Husk at konflikter om maden kan ødelægge appetitten. Måske kan I undgå konflikter, hvis I løsner på nogle regler ved bordet, og lader barnet være med til at bestemme nogle ting. Måske er det ok, at barnet ikke spiser op? Måske hjælper det barnet at måtte gå til og fra bordet?

Her får du gode råd fra andre familier med lungesyge børn:

  • Kickstart appetitten med barnets favoritter. Det kan være is, mørk chokolade, mandler, rosiner, gnavegrønt og andet godt
  • Lad eventuelt barnet spise foran fjernsynet eller en skærm, og hold øje med om det hjælper til at spise mere. Hos nogle glider maden lettere ned foran en skærm, for andre er det modsat. Undersøg, hvad der virker hos jer
  • Tag dit barn med i køkkenet. Lad barnet skrælle gulerødder, røre i gryden og dække bord
  • Placér børn som en del af familien rundt om bordet, og ikke alene for bordenden
  • Lav en madplan, så du kan fortælle, hvad der står på menuen i aften
  • Lad dit barn spise sine livretter
  • Kom kun lidt mad på tallerkenen, eller lad dit barn øse op selv. Når appetitten er lille, kan en tallerken fyldt med mad virke uoverskuelig
  • Lav mad, som ikke skaber konflikt
  • Spis selv samme mad, som du forlanger dit barn skal spise
  • Stemningen omkring måltidet – hvordan skal den være? Måske skal I løsne op for reglerne ved bordet?
  • Måske hjælper det at have sit legetøj med til bordet?

Kontakt din læge

Du kan få råd og vejledning om kost til dit barn og din familie hos en diætist. Tal med din praktiserende læge eller ambulatoriet om en henvisning.