Bedre behandling af atelektase hos børn – nyt projekt undersøger løsninger.
Atelektase, som betyder sammenfaldet og lufttomt lungevæv, rammer børn oftere end voksne. Tilstanden opstår typisk som følge af infektioner, der fører til øget slimdannelse i luftvejene, hvilket blokerer luftpassagen og forhindrer, at dele af lungerne fyldes med luft.
På trods af at atelektase er relativt almindeligt hos børn, mangler der både nationale og internationale retningslinjer for behandling. De nuværende metoder bygger hovedsageligt på begrænset evidens fra enkelttilfælde og små studier, hvilket gør det svært at sikre den bedst mulige behandling.
Et nyt forskningsprojekt vil derfor undersøge, hvilken type lungefysioterapi der er mest effektiv til behandling af atelektase hos børn. Fokus er på to metoder:
PEP (Positive Expiratory Pressure): En teknik, hvor barnet puster ud med modstand for at løsne slim og genåbne lungevævet.
Intermitterende CPAP (Continuous Positive Airway Pressure): En metode, der bruger et konstant lufttryk til at holde luftvejene åbne.
Med en bevilling på 600.000 kroner vil projektet skabe vigtig viden om, hvordan man bedst behandler atelektase hos børn, så de hurtigere kan komme sig og få en bedre livskvalitet. Resultaterne kan danne grundlag for fremtidige standardiserede behandlingsplaner og forbedre behandlingen af børn med denne tilstand.
Signe Bødker Thim, afdelingslæge, Børne Center for Lunge- og Allergisygdomme, Aarhus Universitetshospital.

Gør en forskel
Børnelungefonden kæmper for, at lungesygdomme opdages i tide, og at der forskes i bedre behandling.
Støt Børnelungefonden