Det tog nogle år, før Trine Christophersen fik den rigtige diagnose. Hun hostede sig igennem mange år og besøgte sin læge i tide og utide med det, som hun selv mente var lungebetændelse.
– Men man kunne ikke høre nogen lungebetændelse og infektionstallene viste heller ikke noget. Så jeg fik blot mere astmamedicin. Senere kom jeg til en ekspert, som mente, at jeg havde glutenallergi. Efter tre år på kedelig, glutenfri kost uden bedring gav jeg op. Senere blev jeg henvist via en kræftpakke, men det viste heller ikke noget, fortæller Trine Christophersen.
Turnuslægen undrede sig
I 2017 var der en turnuslæge, som undrede sig. Heller ikke denne læge kunne lytte sig frem til mislyde fra lungerne, men synes dog ikke, at det var normalt at hoste i årevis. Derfor blev Trine sendt til undersøgelse på Lungemedicinsk afdeling i Aalborg, og her kunne man konstatere dobbeltsidet lungebetændelse, ligesom det tog under 15 minutter at stille diagnosen bronkiektasi, hvor man netop ikke kan lytte sig til eller måle en lungebetændelse.
Selv med den rigtige behandling havde Trine det efterfølgende år mange lungebetændelser, ligesom lungerne havde taget skade af de hyppige, ubehandlede lungebetændelser.
At deltage i forskningsforsøg giver håb og ro
I dag har Trine et flexjob. Hun går ture i naturen med sin hund og passer sin sygdom med bl.a. pepfløjte og motion i det omfang, hun overkommer det. Og så skal hun i gang som deltager i endnu et forskningsforsøg på Aalborg Universitetshospital.
Hun har tidligere deltaget i et forskningsforsøg, hvor hun skulle tage piller tre gange dagligt og skrive dagbog. Resultatet er endnu ikke offentliggjort, så Trine ved ikke, om hun har fået placebo, altså ’snydemedicin’:
– Men jeg følte en væsentlig bedring og hostede mindre, havde mindre slim og færre lungebetændelser. Men det kan jo være psykologisk. Faktum er, at da jeg stoppede med pillerne, så væltede symptomerne frem efter et halvt års tid.
I august startede endnu et projekt, som Trine deltager i. Denne gang skal hun tage indsprøjtninger med proteiner i et års tid.
– Jeg går ind i de her projekter med en forventning om, at det bliver fantastisk. Hvis det kan hjælpe mig, er det godt. Og hvis det kan hjælpe andre på sigt, er det fantastisk. Man bliver jo tjekket hele tiden og har adgang til hotline på hospitalet, så jeg er overhovedet ikke nervøs for at være med, forklarer Trine Christophersen.
Historien er publiceret i december 2024. Lungeforeningen bragte artiklen “Trine har bronkiektasi og deltager i forskningsforsøg” i medlemsmagasinet Lungenyt i september 2024.