Jan fik KOL: Husk at bruge maske

Usunde arbejdsforhold og rygning resulterede i, at Jan fik KOL som 35-årig. Nu har han et budskab til andre.

Kombinationen af usunde arbejdsforhold og tobak gav Jan Sørensen KOL allerede som 35-årig. Han ryster på hovedet, når han ser unge kolleger insistere på at arbejde i giftige miljøer uden at beskytte deres lunger.  

Det er egentlig mærkeligt, for jeg har altid været meget omhyggelig med at bruge øreværn og svejsebriller. Men lungerne tænkte jeg ikke på.

Jan Sørensen, fik KOL som 35-årig.

Det tog ca. 7 år, fra Jan fik sin KOL-diagnose, til han stoppede helt med at ryge. I dag har han svært ved at forstå det.

– Jeg fryder mig hver eneste morgen, når jeg vågner over, at jeg ikke ryger længere. Jeg savner det slet ikke, fortæller 55-årige Jan Sørensen,” der har været røgfri i 13 år.

Tobak er ikke sundt for nogen, men for Jan var rygningen ekstra skadelig. I smedefaget arbejde han nemlig i et meget usundt arbejdsmiljø, hvor han indåndede masser af gas og støv med partikler. I kombination med rygningen blev partiklernes skadelige virkning betydeligt kraftigere.

– Jeg var kun midt i 30erne, men jeg var hele tiden syg. Lungebetændelse havde jeg mere end én gang. Til sidst valgte jeg at prøve en lungefunktionstest. Det er jo bare med at få det gjort. Og så kunne lægerne se, at jeg allerede havde fået KOL,” forklarer Jan Sørensen.

Det hele ryger ned i lungerne

Jan var kun 16 år, da han kom i lære som smed på Lindø-værftet. Det var et sjovt sted at arbejde. Masser af mænd, som var nogle vældige karle. De røg cigaretter og de droppede at bruge deres ”suger”, når de skulle skære eller slibe. Det var der ikke tid til.

Så Jan gjorde det samme.

– De specialiserede svejsere, som ikke lavede andet, brugte udsugning, men vi smede brugte den ikke så tit. Vi havde en suger, som skulle indstilles ved hver opgave. Nogle steder sliber eller svejser man, hvor der er meget smalt. Jeg har en gang stået på hovedet for at svejse, fortæller han og fortsætter:

– Samtidig er man ung. Tænker ikke over, hvad der kan være skadeligt mange år frem i tiden. Derfor droppede man tit suget. Det tager ikke lang tid for mig at lave det her… Men man står i røg og gas og støv og skidt, og man ånder det hele ind. Også det støv som kommer af de andres arbejde.

Han holdt af sit arbejde, og i tiden efter Lindø arbejdede Jan i mange år som rejsende skibs-svejser. Det var et spændende job i udfordrende miljøer. Indtil Jans lunger ikke kunne klare det længere.

– Det er egentlig mærkeligt, for jeg har altid været meget omhyggelig med at bruge øreværn og svejsebriller. Jeg kunne ikke lave noget som helst uden øreværn. Men lungerne tænkte jeg ikke på, siger Jan.

I de seneste år, efter han havde fået KOL, brugte Jan dog motormaske på alle rejsejob – også når han selv skulle slæbe den med i flyet i håndbagagen.

Har du brug for en snak?

Som medlem af Lungeforeningen får du adgang til rådgivning.

Find rådgiver

Mor døde af KOL

I dag tænker Jan heldigvis heller ikke meget over sine lunger i det daglige. Han arbejder stadig på fuld tid – siden årsskiftet dog ikke længere som smed og svejser – og han er sjældent syg.

Mit immunforsvar er meget, meget bedre, efter jeg stoppede med at ryge. Tidligere havde jeg lungebetændelse hver tredje måned. Når jeg har infektion i lungerne, kan jeg absolut ingenting. Men nu er jeg højst syg hvert andet år, lyder det fra Jan.

I en periode havde han svært ved at stoppe med rygningen, selvom han vidste, han havde KOL. Men Jan kunne følge med i sin egen mors svækkede alderdom.

– Hun døde af KOL. Til sidst havde hun kun 7 % lungekapacitet. Og samtidig var jeg til lægen, som sagde, at jeg ikke ville blive 60 år, hvis jeg ikke stoppede, fortæller Jan Sørensen.

Så Jan og hans kæreste lavede en aftale. På den dato for 13 år siden, hvor Rygeloven trådte i kraft, stoppede de begge to med at ryge.

– Vi gik og forberedte os til rygestoppet i 2-3 måneder. Så stoppede vi, og ingen af os har røget siden, fortæller han.

Forsøger at råbe de unge op

Jan har haft nogle dårlige år på grund af sin KOL, som ramte i en meget ung alder. Det skyldes efter al sandsynlighed den såkaldte ”cocktail-effekt” – rygning i kombination med skadeligt arbejdsmiljø med partikler – hvor 2 plus 2 bliver meget mere end 4.
I første omgang fik Jan ikke anerkendt sin arbejdsskade, men i tredje forsøg fik han arbejdsrettens ord for, at hans KOL bl.a. skyldes de mange opgaver i arbejdsmiljø med epoxy og talrige andre skadelige partikler.

– Det var ikke mange penge, jeg fik ud af det. Men det var vigtigt for mig at få det anerkendt, siger han.
Selvom Jan har rettens ord for, hvor sundhedsskadeligt hans tidligere job var, ser han stadig masser af unge kolleger tage let på sikkerhedsreglerne.

– Jeg siger det til dem, hver gang jeg ser en ung kollega arbejde uden beskyttelse. Pas nu på, husk nu masken, du vil da ikke ende som mig, vel!?, fortæller han og fortsætter:

– Men jeg ser, at de glemmer det igen. De skal ”bare lige” bruge skærebrænderen. De tænker ikke over alle partiklerne i luften, ligesom jeg heller ikke selv gjorde, da jeg var deres alder. Det er trist at se. Men jeg siger det igen, næste gang jeg ser en af de unge uden beskyttelse.

Tilbud til dig

Syng med

Som medlem af Lungeforeningen får du adgang til lungekor.

Find et kor

Arrangementer

Vi har en lang række både fysiske og online arrangementer.

Se arrangementer

Livet er andet end cigaretter

Jan kan godt få åndenød nogle gange.

– Det kan fx ske, når jeg slår græs. Så tager min kæreste over, mens jeg lige får pusten til at gøre det færdigt. Jeg kan også mærke, at nogle dage er værre end andre. Men jeg har næsten aldrig sygedage. Jeg tager på arbejde og siger, de skal passe lidt på mig i dag. Jeg er altid meget åben om min KOL,  siger Jan.

Han og Helle har aldrig haft tilbagefald, efter de tog hul på deres fælles rygestop. Det var svært i de første 14 dage, men de var enige om at minde hinanden om det positive. Og nu er der gået 13 røgfri år.

– Vi snakker jævnligt om, hvor godt vi har det i dag. Livet er virkelig meget mere end cigaretter! Og jeg er glad for, at jeg også kan blive ved med at arbejde – uden at sætte mit helbred på spil, slutter Jan.

Cocktail-effekten

Mennesker, der ryger og er udsat for støv eller andre partikler i arbejdsmiljøet, har en meget højere risiko for at udvikle alvorlig lungesygdom end andre.
Det er cocktail-effekten af de forskellige partikler, der er farlig. Selvom en enkelt partikels påvirkning er langt under grænseværdien, så er det et samspil af de forskellige påvirkninger fra farlige partikler, der har en effekt på helbreddet.

Vil du også stoppe med at ryge?

Find inspiration og gode råd til rygestop