Vi ved det alle. Træning er sundt for det meste. Men hvordan påvirker det dig, når du lever med en lungesygdom?
Når du træner, vil du forbedre din vejrtrækning, fordi dine lunger bliver mindre belastede ved fysisk anstrengelse. Du kan ikke forbedre din lungefunktion ved træning, men du kan blive bedre til at udnytte den lungefunktion, du har.
Tidligere var mantraet, at alle skulle være fysisk aktive 30 til 60 minutter om dagen. Det ser man lidt bort fra i dag, og når det gælder den ældre del af befolkningen vil intensiv træning i kort tid et par gange om ugen være rigtig fint.
Træning er lige så vigtig som medicin
Træning er en vigtig del af din behandling på lige fod med medicin, rygestop, vaccination. Forskning peger på, at mennesker der lever med en kronisk sygdom er nogle af de patienter, som har den største effekt af at motionere.
Når du træner jævnligt, får du:
- Stærkere muskler og knogler
- Stærkere hjertemuskel og bedre blodkredsløb
- Mindre åndenød
- Bedre balance
- Bedre humør
Typiske spørgsmål om træning
Det er en myte, at du som lungepatient ikke har godt af at blive forpustet. Når du træner, vil du opleve, at din vejrtrækning bliver mindre besværet, og du bliver mindre forpustet. Det skyldes, at din kondition og muskelstyrke forbedres, og at der skal mere til at gøre dig forpustet.
Tidligere var mantraet, at alle skulle være fysisk aktive 30 til 60 minutter om dagen. Det ser man lidt bort fra i dag, og når det gælder den ældre del af befolkningen vil intensiv træning i kort tid et par gange om ugen være rigtig fint. Men når det er sagt, så er turen ned til supermarkedet også fysisk aktivitet.
Det er meget forskelligt fra person til person. Det bedste råd er: Spørg dig selv, hvad dit mål er. Og hold dig så i gang – hele tiden. Henover et år får vi alle virusinfektioner. Men lungepatienter har en større tilbøjelighed til at blive ramt. Det må dog helst ikke gå ud over den fysiske aktivitet.
Det er lidt af en skrøne, at du ikke bør dyrke motion, når du er syg. Alle studier viser, at det handler om at komme op af sengen, selvom du føler dig sløj. Om ikke andet, så sæt dig i en stol og vip med fødderne.
Træning gør allerede en forskel fra dag 1, fordi dit nervesystem allerede fra dag 1 bliver bedre til at sende signaler til dine muskler om, at de skal arbejde.
Det tager i gennemsnit 4-5 uger for mennesker med en lungesygdom at træne sig til de første mærkbare forbedringer. Derefter går det for alvor fremad. Så mist ikke tålmodigheden – du skal nok mærke en forbedring.
Opmærksomhedsøvelser - baseret på mindfulness
Træn din opmærksomhed og find ro i dig selv og din vejrtrækning.
Se mereTræningsøvelser
Find øvelser både for dig, der er nybegynder, øvet eller et sted midt i mellem.
Se øvelserBækkenbundsøvelser
Vidste du, at hvis du hoster meget, så kan det gå ud over din bækkenbund?
Se øvelserHvordan påvirker træning din lungefunktion?
Et lungefunktionstal siger ikke nødvendigvis noget om, hvor godt du har det, og hvor meget du kan fysisk.
Se mere herVidste du?
At du kan træne med andre i Lungeforeningens mange netværk i hele landet eller online hjemme fra stuen. Se kommende online- og fysiske arrangementer her på siden.