15.11.2024
Regeringen præsenterede i dag sammen med SF, Danmarksdemokraterne, Konservative og Radikale Venstre en ny sundhedsreform, der bibeholdt forslaget om kronikerpakker fra regeringens sundhedsudspil. Lungeforeningen er glæder sig over reformen, der har et stort fokus på at forbedre behandlingen af mennesker med lungesygdommen KOL.
Der har i mange år ikke været gjort nok for mennesker med lungesygdommen KOL. Det ændrer sundhedsaftalen nu på ved at indføre kronikerpakker for de store kroniske sygdomme som KOL, diabetes, gigt og hjertesygdomme. Vi er glade for, at KOL bliver det sygdomsområde, hvor man indfører kronikerpakker først. I Lungeforeningen har vi store forventninger til kronikerpakkerne, og et af de problemer pakkerne kan rette op på er, at mange patienter efter en akut indlæggelse er overladt til sig selv, hvilket en ny analyse fra Lungeforeningen dokumenterer.
48 pct. af patienterne, der har været indlagt med en akut forværring, oplever ikke, at der bliver fulgt op på, hvordan de har det, efter de bliver udskrevet. Det er et kæmpe problem, for der er stor risiko for, at patienterne dør i forbindelse med en indlæggelse, og derfor er vi så glade for kronikerpakkerne. De kan sikre en systematisk og hurtig opfølgning med efterfølgende henvisning videre til tilbud, der kan hjælpe den enkelte med at undgå indlæggelser i fremtiden og sikre patienten ikke er overladt til sig selv, siger direktør i Lungeforeningen Ann Leistiko.
Med en særlig indsats over for akutte indlæggelser vil det være muligt at ændre på, at KOL er den enkeltsygdom flest danskere dør af. Helt præcist døde 3.665 danskere i 2023 af sygdommen, svarende til 10 om dagen, hvilket betyder, at vi er det land i Europa, hvor flest personer pr. indbygger dør af KOL. Patienter med KOL er i særlig risiko i forbindelse med akutte indlæggelser viser tal for 2023. 16 pct. af alle akut indlagte døde inden for 30 dage af indlæggelsen, mens 31 pct. af alle patienter, der var indlagt første gang, døde inden for et år. Udover en særlig indsats i forhold til akutte forværringer er håbet, at kronikerpakkerne kan ændre på, at alt for mange danskere får KOL-diagnosen for sent og samtidig sikre, at flere mennesker med KOL får et mere sammenhængende forløb end tilfældet er i dag.
Udover kronikerpakkerne er det også glædeligt, at reformen også fokuserer på mere behandling i eget hjem og nye digitale patientrettigheder, som kan begrænse antallet af krævende ture til hospitalet for patienter med lungesygdomme.
Kontakt
Analyse: Kronikerpakker skal sikre patienten ses efter indlæggelse
48 pct. af patienter, der har været indlagt med en forværring, oplever ikke, at der følges op på, hvordan de har det efter udskrivelse. Det viser analyse fra Lungeforeningen.
Læs analyse