Pludselig sagde lægen: – Du skal have ilt!

Arvelig astma og bronkitis har betydet, at Heidi Jensen får ilt.

Heidi begyndte at få ilt efter en indlæggelse på grund af lungebetændelse. Hun har haft arvelig astma og bronkitis siden 1974, som undervejs har udviklet sig til KOL.

Beskeden om, at hun skulle have hjemmeilt, fik hun, mens hun gik på gangen med en læge under en indlæggelse. Pludselig sagde lægen: – Du skal have ilt! Og jeg tænkte: – Gud nej, hvad er det nu for noget?

Da Heidi kom hjem, kom der en konsulent fra et iltfirma med iltudstyret, og gav hende en hurtig introduktion: – Så stod jeg bare dér. Jeg synes ikke, jeg fik nogen ordentlig vejledning og blev usikker ved den mindste lyd fra ’iltbøtten’. Den første nat sov Heidi slet ikke, og der gik i 3-4 måneder, før hun havde vænnet mig til at have ’bøtten’ i sit hjem.

Jeg fik ikke noget opfølgende besøg fra lungeambulatoriet, og jeg ringede ikke til dem for at spørge, hvad jeg skulle gøre. I dag kan jeg godt se, jeg skulle have ringet og spurgt. Men så igen, så er jeg jo den stædige type, som siger, ’jeg kan godt selv’, siger hun og ler.

Tilbud til dig

Syng med

Vi har lungekor rundt om i hele Danmark.

Find et kor

Arrangementer

Vi tilbyder både online og fysiske arrangementer.

Gå til arrangementer

Det var ikke nemt for Heidi at vænne sig til at få ilt i hverdagen. Hun husker første gang, hun gik på gaden med ilten: – Uha jeg var genert, og var ved at tage tørklædet op foran ansigtet, så folk ikke kunne se det.

Op til Heidi begyndte at få ilt, havde hun gået til gymnastik, hvor hun skulle med bus og metro, for at komme frem. Jeg følte, at folk gloede på mig, som om jeg var tosset, og de gik en stor bue uden om mig. Som om de troede, jeg smittede. Efter et halvt år havde jeg vænnet mig til det og tænkte, det kunne være lige meget.

I dag har Heidi har et aktivt liv, med ilten som fast følgesvend. Hun har en god og omsorgsfuld familie, handler selv og går til Lungeforeningens gymnastik, som er i nærheden. Når Heidi er ude at handle, kommer der ofte børn hen til hende og spørger, hvad det er, hun har i næsen. *Det har hun ikke noget i mod, og synes faktisk, de er søde: – Så svarer jeg bare, at det er noget, som gør, at jeg kan få luft, ligesom de kan få luft.

Heidi er indlagt omtrent en gang om måneden med forværringer af sin lungesygdom. – Nogle gange taber jeg pusten helt og gider ikke noget som helst. Så kan der gå dage med at sidde og glo. Når det sker, sender Heidi en spytprøve til lungeambulatoriet, der vurderer, hvad årsagen er og om, hun skal indlægges. Selv om Heidi synes, hun lever et aktivt og rigt liv, og nogle gange slet ikke tænker over, at hun får ilt, så er livet ikke altid lutter lagkage. Hun ville gerne have været mere aktiv, end hun kan. – Jeg har da været i teateret og i tivoli med børnebørnene, men jeg ville gerne have været oftere til koncerter og den slags, fortæller hun.

Heidi Jensens råd til dig, som er ny med iltbehandling

Gå ud i verden. Fortsæt med at gøre de ting, som du altid har gjort. Tag gerne en ven med ud første gang, du går på gaden, hvis det er muligt. En, der kan snakke med dig på vejen, så du bliver adspredt og glemmer, du har ilt med dig.

OBS VED ILTBEHANDLING 

Levende ild: Du skal være 2 meter væk fra åben ild på grund af brandfaren. Det er derfor vigtigt, at du helt afholder dig fra at ryge og at puste lys ud med ilt i næsen.

Bilkørsel: Af hensyn til egen og andres trafiksikkerhed er der særlige regler, hvis du kører bil eller andre motorkøretøjer. Ilten skal altid anvendes under kørsel og den skal være fastspændt.

Meld dig ind

Meld dig ind i dag og få alle fordelene allerede nu

Som medlem af Lungeforeningen får du adgang til rådgivning, træning og meget mere.

Bliv medlem