Søg hjælp hvis du har svært ved at synke

Synkebesvær er ubehageligt og kan bl.a. give kritisk åndenød og lungebetændelse.

Op imod halvdelen af alle patienter med KOL lider af synkebesvær. Det er ikke alene ubehageligt, når man har svært ved at synke. Det kan også medføre åndenød, udmattelse, fejlernæring og risiko for lungebetændelse. Synkebesvær er et overset problem, mener specialist i lungeergoterapi Malene Juul Hylle.

Alle mennesker kender situationen: En krumme, et stykke gulerod eller anden hård mad ryger i “den gale hals”, og straks begynder hosten. Altid ubehageligt. Oftest ubelejligt og lidt pinligt, hvis man er blandt fremmede. Heldigvis plejer lidt hosteri og noget vand at løse problemet på kort tid.

Men ikke for folk med synkebesvær eller “dysfagi”, som det hedder i fagsproget. For dem kan selv mindre besværlig mad og drikke sætte sig fast i halsen og føre til voldsomme anfald med åndenød, kvælningsfornemmelse og fejlsynkning, som igen kan føre til lungebetændelse og en forværring af deres sygdom.

– Synkebesvær er en alvorlig trussel for patienter med lungesygdomme, som i forvejen lider af besværet vejrtrækning. De bliver ofte endnu mere forpustede og udmattede af at spise og af at hoste, når de får noget galt i halsen, og det kan føre til en ond cirkel, hvor de ikke får tilstrækkelig væske og ernæring, fordi måltiderne er sådan en kamp, fortæller Malene Juul Hylle, der er ergoterapeut på Regionshospitalet i Horsens.

Hun mener, at der bør større fokus på synkebesvær, fordi det giver så alvorlige gener for patienterne – og fordi det faktisk er muligt at hjælpe på forskellig vis.

Kroppen kan ikke koordinere

Sammenhængen mellem vejrtrækning og synkebesvær kan groft sagt forklares med, at kroppens normale koordinering kommer ud af kurs. Normalt finder kroppen selv ud af at standse vejrtrækningen, når vi synker. Luftvejene lukkes et kort øjeblik, og derved undgår man, at mad og drikke “ryger forkert” og kommer ned i lungerne.

Men hos patienter, der har en besværet vejrtrækning og bliver forpustede, går der ofte “rod” systemet. Og koordineringen bliver sværere, jo mere forpustet man bliver, for kroppen vil altid prioritere at få ilt, før den prioriterer at lukke luftvejene. Dermed kan mad og væske løbe direkte ned i luftvejene og altså i værste fald føre til lungebetændelse og forværring af patientens tilstand.

Og desværre gælder det også den anden vej rundt, forklarer Malene Juul Hylle. Man kan også risikere, at en forværring af KOL fører til endnu mere besvær med at synke. Og så er den onde cirkel for alvor i gang.

Træning kan hjælpe på synkebesvær

En stor del af Malene Juul Hylles arbejde består i at vejlede patienter i at leve bedst muligt med synkebesvær. For ud over gængse råd som at spise mindre måltider flere gange om dagen og tilpasse konsistensen af maden til problemet, så er der meget at hente. Både ved at sørge for en god “arbejdsstilling” ved måltidet og ved at træne med synkeøvelser.

– Hver enkelt patient kommer igennem en undersøgelse. Vi ser dem spise og drikke, og vi undersøger ansigt, mund og svælg for at finde ud af, om de kan træne sig til en bedre synkefunktion. Det kan man i nogle tilfælde, og så sørger vi for at lægge et individuelt træningsprogram, siger Malene Juul Hylle.

Balance er nøgleordet

Mange af de patienter, Malene og hendes kolleger møder første gang, har allerede indrettet deres liv efter synkebesværet og er begyndt at spise blød mad. Det kan der være fornuft i, fordi det er lettere at spise. Men det er ikke nødvendigvis en god løsning på længere sigt, for det gælder om at holde sig “i form” ved at spise så almindelig mad som muligt. På den måde opretholdes evnen til at tygge og synke nemlig bedst.
Så “tilpasning og balance” er rette vej.

“Selvfølgelig har luftvejene første prioritet, og på hospitalet serveres der ofte blød mad, fordi vi skal beskytte patienternes luftveje under indlæggelsen. Men for mange patienter handler det om at lære at tilpasse sig og mærke efter, så de kan komme tilbage til så almindelig mad som muligt. Så hvis vi ved udskrivelsen vurderer, at der er behov for det, så tilbyder vi patienten en genoptræningsplan med det sigte,” siger hun.

“Så længe det er sikkert, så spis almindelig mad. Men brug omvendt ikke for megen energi på at tygge en sej bøf eller et stykke rugbrød. Det er ikke anstrengelsen værd”.

Historien er publiceret i december 2024. Lungeforeningen bragte artiklen “Har du svært ved at synke, bær du søge hjælp”  i medlemsmagasinet Lungenyt i september 2024.

"Det værste er skrækken"

Bente har lært at håndtere synkebesvær i hverdagen.

Læs Bentes historie

Gå på jagt i vores opskrifter

Find supper og synkevenlig mad i vores opskrifter.

Opskrifter