Måske synes du, det er frustrerende, at der er så meget fokus på, at du skal spise nok mad, men som lungepatient, kan du være i risiko for at blive undervægtig. Du skal være særlig opmærksom, hvis du har KOL eller lungekræft. Risikoen for at blive undervægtig skyldes, at din krop bruger ekstra meget energi på at bekæmpe sygdommen, og det det kan være rigtig svært at tage de tabte kilo på igen.
Kan det være sundt at spise usundt?
Måske synes du, at det er uoverskueligt at få energi nok, når appetitten er lille. Du skal sørge for at vælge mad og måltider, som er nemt og overskueligt for dig. Hvis du er undervægtig og skal tage på i vægt, så behøver du ikke tænke så meget over, hvad der er sundt eller usundt. Du skal finde de gode og lette løsninger for dig. Vælg mad med mange kalorier, og sørg for at have en protein- eller energidrik på køl.
Gode råd: Vælg mad, du godt kan lide, gerne proteinrigt
- Spis 6-8 måltider fordelt over dagen
- Spis i hyggelige omgivelser og luft ud, så luften er frisk
- Afslut altid dagen med et næringsrigt måltid eller en proteindrik før sengetid
- Gør det så nemt som muligt. Færdigretter kan være et godt alternativ
Inspiration til morgenmad:
- Vælg mejeriprodukter med mere fedt f.eks. sødmælksyoghurt eller græsk yoghurt
- Kog grød på mælk og spis den med smør og sukker eller frugtgrød
- Spis æg for at få mere protein
- Vælg pålæg med mere energi, f.eks. fede oste, marmelade med sukker eller nutella og peanutbutter
Inspiration til frokost:
- Spar på brødet og frås med pålæg
- Vælg kød og pålæg med mere fedt
- Brug gerne pålægssalater, som indeholder mayonnaise, da de bidrager med mange kalorier og er nemme at tygge
- Spis gerne fisk og fiskepålæg, især fede fisk som makrel i tomat, sild og laks, ørred eller hellefisk
- Spis gerne lune retter til frokost fx omelet, fiskefilet med remoulade eller en rest fra middagsmaden dagen før
Inspiration til aftensmad:
- Spis gerne supper i forskellige varianter både færdiglavede eller hjemmelavede og hæld gerne lidt ekstra fløde eller creme fraiche i for at få mere energi
- Vælg kød og kødretter, som er lettere at tygge, så du ikke skal bruge så meget energi på at tygge maden, f.eks. sammenkogte retter, fisk i fad i ovnen eller frikadeller
- Brug godt med fedtstof både smør og planteolier
- Spis grøntsager, men gerne som stuvede eller dampede og gerne med lidt sovs eller smør på for at sørge for mere energi
Mellemmåltider:
- Spis gerne 2-3 mellemmåltider hver dag
- Nødder, chokolade, småkager, marcipanbrød eller chokoladebarer
- Desserter f.eks. kage, is, fromage, frugtgrød med fløde
- Kiks, en bolle med pålæg
- Suppe eller en rest fra middagsmåltidet
Du må meget gerne spise frugt som mellemmåltid. Der er dog ikke meget energi i frugt, og det er derfor en god idé at spise frugten sammen med flødeskum, vaniljecreme, yoghurt eller creme fraiche.
Lungevenlige opskrifter
Få inspiration til madlavningen med opskrifter, som er særligt udviklet til dig, som lever med en lungesygdom.
Se opskrifterDrikkevarer
Du kan med fordel drikke dig til dine kalorier i stedet for at spise en større portion mad. Det kan f.eks. være sødmælk, kakaomælk (kold eller varm), koldskål, juice, saft eller ernæringsdrikke.
Væske giver ikke den samme mæthed, men kan bidrage med en masse kalorier og proteiner, når appetitten er lille.
Husk også at drikke godt med væske, selvom du får vanddrivende medicin.
EKSEMPEL
En portion havregrød på 235 gram, kogt på vand vil f.eks. bidrage med 130 kalorier og 4,5 g protein hvor en portion kogt på sødmælk vil bidrage med 260 kalorier og 11,3 gram protein.
Ernæringsdrikke
Der findes mange forskellige ernæringsdrikke, som er rige på protein.
På apoteket:
De energidrikke, der kan købes på apoteket, er lavet særligt til dig, som er syg, og det er lægen eller diætisten, der vurderer om, du er berettiget til at modtage dem. De indeholder både fedt, protein og kulhydrat, og en enkelt drik indeholder lige så meget energi, som hvis du spiser et aftensmåltid. Det er muligt at få 60% tilskud fra regionen.
I supermarkedet:
Her er primært tale om proteindrikke målrettet til folk, der træner og derfor kun har behov for ekstra protein. Mange af dem er lavet på æggehvide, hvilket betyder, at der samlet set ikke er så meget energi i. Derfor er disse drikke mest velegnede til dig, som er normal- eller overvægtig og gerne vil øge dit daglige indtag af protein. Hvis du spiser en varieret kost med god appetit, får du dog ofte nok protein gennem kosten og behøver ikke bruge ekstra penge på proteindrikke.
Tilskud til ernæringsdrikke
Din egen læge, lægen eller klinisk diætist på hospitalet kan skrive en grøn ordination på ernæringsdrikke til dig. Når du har en grøn ordination, så gives der 60% tilskud på udgiften.
Tilskuddet er helt uafhængigt af dine økonomiske forhold. I visse tilfælde f.eks. hvis du har en terminalerklæring, kan du få dækket din betaling med 100%.
Undervægt og diabetes
Har du både KOL, diabetes og har svært ved at holde vægten, er det vigtigste, at du får nok mad og energi.
Derfor kan det være nødvendigt at spise lidt mere sukker og fedt end ellers anbefalet til mennesker, der lever med diabetes. Det er en god idé at tage en snak med din læge, da det kan være nødvendigt at øge din dosis af diabetesmedicin. Hvis du har behov for ernæringsdrikke, bør du vælge de mælkebaserede og ikke de saftbaserede, da de indeholder meget kulhydrat.
Lav din egne proteindrikke
Når du skal tage på i vægt, er det nogle gange nemmest at drikke sig til kalorier.
Se opskrift på hjemmelavede proteindrikke