Hvad er rehabilitering?
Rehabilitering er et andet ord for genoptræning og en vigtig del af din samlede behandling af KOL. Du får det bedste liv med KOL, når du kombinerer medicinsk behandling med rehabilitering og rygestop.
Målet med et KOL rehabiliteringsforløb er at forebygge, at du får det værre, så du kan få et så godt liv som muligt med KOL. Rehabiliteringen giver dig mere overskud i hverdagen, du får lettere ved at bevæge dig omkring, og er du som flest kommer du i bedre humør. Du skal fortsat følge din medicinske behandling.
Hvordan kommer du i rehabilitering ved KOL?
Du kan blive tilbudt rehabilitering, når du er så generet af KOL, at du ofte oplever åndenød og bliver forpustet af selv lidt anstrengelse. Alle kan deltage i rehabilitering, også hvis du bruger rollator eller hjemmeilt. Forløbet tilpasses nemlig dine behov og evt. begrænsninger.
Kommunen har ansvaret for at forme et forløb til dig. Din læge skal henvise dig til forløbet hos kommunen.
Hvad består rehabilitering af?
Rehabilitering består af et helt forløb eller program, der normalt strækker sig over et par måneder og indeholder flere dele. Typisk vil forløbet bestå af fire dele:
- Fysisk træning
- Rygestop
- Undervisning i sygdom, håndtering, behandling mm.
- Ernæring
Typiske spørgsmål om KOL-rehabilitering
Kommunen har ansvaret for at forme et forløb til dig. Din læge skal henvise dig til forløbet hos kommunen.
Det tager i gennemsnit 4-5 uger for mennesker med en lungesygdom at træne sig til de første mærkbare forbedringer. Derefter går det for alvor fremad. Så mist ikke tålmodigheden – du skal nok mærke en forbedring.
Når du er syg, bruger din krop energi på at bekæmpe sygdommen. Derfor har du brug for energi fra den mad, du spiser. Når du har en lungesygdom, bruger din krop endnu mere protein, end hvis du var rask. Du bruger mere energi at trække vejret, og din krop gør alt, hvad den kan for at bekæmpe den betændelsestilstand, som sygdommen medfører. Derfor har din krop brug for at have nok protein.
Træn dig til en bedre vejrtrækning
Den fysiske træning er den vigtigste del af dit rehabiliterings-forløb. En fysioterapeut vejleder dig i, hvad du skal gøre. Det kan være både styrke- og konditionstræning.
Ofte vil du deltage på hold én eller flere gange om ugen sammen med andre med KOL. Og så får du som regel også øvelser, du kan supplere med derhjemme. Alle øvelser er tilpasset lige netop dine behov.

Find et træningsnetværk nær dig
Lungeforeningen tilbyder træning i hele landet.
Find et træningsnetværkGodt at blive forpustet
En del af din træning vil gøre dig forpustet. Og det er meningen. For du bliver bedre til at trække vejret, når du presser din vejrtrækning, som du gør, når du får pulsen op og hiver efter vejret. Men bare rolig: Vejrtrækningen kommer altid i ro igen, når du holder pause i træningen.
Jo mere aktiv du er, jo lettere bliver det for dig at være aktiv. Træningen ændrer ikke din lungefunktion, men du bliver mere udholdende og føler mindre åndenød ved samme fysiske aktivitet. Og så har aktiviteten en positiv bonus på dit humør: det stiger. Det ved Kirsten, der nu kan trække vejret mindre besværet og har fået et netværk af ligesindede på et KOL-hold.
Hvad kan du selv gøre for at holde dig aktiv med KOL?
Det er nærmest ligegyldigt, hvordan du bevæger dig, bare du får pulsen op. Så gør noget, du godt kan lide at gøre. Så er der en god chance for, at du får lyst til at gøre det igen og igen. Det kan fx være:
- Gå en tur hver dag
- Cykl en tur – måske på en elcykel
- Lav havearbejde
- Tilmeld dig et svømmehold for KOL-patienter
- Meld dig ind i et lungekor

Anne blev syg og googlede "Lungehold"
Anne fik KOL, men vælger at leve livet fuldt ud.
Læs Annes historieUndervisning og vejledning i sygdommen
Når du får diagnosen KOL, er der utrolig mange informationer, du skal forholde dig til. Det kan være svært at rumme det hele. Derfor er en del af rehabiliterings-forløbet undervisning og vejledning i sygdommen og alt, hvad der hører med den.
Undervisningen er ligesom al anden rehabilitering tilpasset dine behov. Du kan fx blive vejledt i:
- Håndtering af KOL i hverdagen
- Korrekt brug af inhalationsmedicin
- Vejledning i brugen af en pep-fløjte
- Hjælp til de svære tanker
- Teknikker til bedre vejrtrækning
- Succesfuldt rygestop
- Handleplan ved forværring
- Mad- og kostplaner
Spørg endelig din vejleder om alt, der falder dig ind. Det er din vej til at få den bedst mulige hjælp til et godt liv med KOL.


Ole satser på cirkeltræning og socialt samvær
Ole træner på et hold for personer med lungesygdom
Læs om OleSpis dig til en bedre vejrtrækning
Kostvejledning er også en del af dit rehabiliterings-forløb. Din kost er nemlig vigtig for, at du får mest mulig ud af både din fysiske træning og din medicinske behandling. En kostvejleder eller diætist kan hjælpe dig med at lægge en plan for, hvordan du holder din normale vægt.
Mange med KOL mister nemlig appetitten og begynder at tabe sig. Det skal du undgå. For er du undervægtig, kan det påvirke din behandling negativt, bl.a. fordi du bliver mere sårbar over for sygdom. Holder du i stedet en normal vægt, har kroppen noget at stå imod med. Derfor vil du komme dig hurtigere efter sygdom, og du har større chance for at leve længere og bedre med KOL.
(link) Få råd til at holde en god vægt >>https://www.lunge.dk/mad/sektion-tips-til-den-sundeste-vaegt <<
Hvad kan du selv gøre for at holde vægten?
Planen, du lægger med en kostvejleder eller diætist, fokuserer på at dække din krops behov for bl.a. energi, protein, vitaminer og mineraler. Du kan hjælpe dig selv med at få nok af det hele på mange måder, bl.a.:
- Spis på faste tidspunkter, så du husker at spise lidt hele tiden
- Spis små, hyppige måltider med højt energiindhold, dvs. mad med sukker og fedt
- Suppler evt. maden med ernæringsdrikke
- Spis noget proteinrigt, inden du går i seng
- Frås med pålægget.
Sundhedsfaglig redaktør: Peter Lange, overlæge og professor i lungesygdomme.

Lungevenlige opskrifter
Få inspiration til madlavningen med Lungeforeningens opskrifter. Velbekomme
Kostråd og opskrifter