Hvem kan hjælpe med hvad ved KOL

Se hvem der kan hjælpe dig med hvad i livet med KOL

Du har ret til hjælp

Selvom KOL er en kronisk sygdom, kan de fleste med den rette hjælp og behandling leve et liv, uden at KOL tager styringen. For at nå dertil står en hel række af fagpersoner klar til at hjælpe dig med alt fra træningsprogrammer og vejrtrækningsøvelser til hjælpemidler og ernæring. Få overblikket her.

Egen læge og sygeplejerske

For de fleste med KOL, er din læge din vigtigste kontaktperson. Lægen kan vurdere, i hvilken grad du har KOL og give dig behandling – også ved forværring. Er der en sygeplejerske hos din læge, vil det ofte være denne, der taler med dig til årskontrol og sørger for, at du bliver vaccineret. Sygeplejersken afstemmer løbende din behandling med lægen.

Guide til lægebesøget

I tvivl om, hvad du skal spørge lægen om?

Følg vores guide

Sygeplejersker og læger på hospitalet

Er du meget generet af KOL, kan din læge henvise dig til en lungeafdeling på et hospital for flere undersøgelser og behandlinger. Ved første besøg vil du normalt tale med en sygeplejerske, der vil spørge dig om helbred og livsstil for at kunne hjælpe dig bedst muligt.

Næste gang, du besøger afdelingen, vil du som regel tale med en læge, der vil lægge en plan for din behandling. Det er også lægens rolle at vurdere, om du skal fortsætte din behandling på afdelingen, eller om du skal gå til kontrol hos din egen læge. Nogle gange vil din læge vælge at henvise dig til en praktiserende speciallæge i lungemedicin frem for hospitalet.

Kommunen

Din egen læge eller hospitalslægen kan henvise dig til rehabilitering via kommunen. Rehabilitering er en samlet betegnelse for den vejledning, træning og undervisning, der kan forebygge, at sygdommen udvikler sig. Målet er, at du skal leve det bedst mulige liv med KOL. Rehabilitering er derfor en vigtig del af din samlede behandling.

De fleste kommuner har et fast forløb til personer med KOL. Forløbet består typisk af hjælp til rygestop, undervisning, kostvejledning og træning af krop og vejrtrækning.

Rehabilitering

Træning, kost og rygestop: få overskud i hverdagen

Få overblik her

Træning

Al aktivitet og bevægelse er bedre end ingenting.

Find øvelser

Madopskrifter

Se lungevenlige opskrifter

Madopskrifter

Andre, der kan hjælpe dig

Ved rehabilitering kan du møde en række af fagpersoner, der kan hjælpe dig med alt fra fysisk træning til rygestop. Nogle gange møder du dem i store sundhedshuse, andre gange møder du dem enkeltvis på mindre klinikker.

  • Fysioterapeuten hjælper dig med et træningsprogram, evt. på et hold med andre, der har KOL. Fokus kan være på både styrke og udholdenhed. Du kan også få vejledning i, hvordan du trækker vejret bedst, når du anstrenger dig.
  • Ergoterapeuten vejleder dig i gode hvile- og arbejdsstillinger og hjælpemidler, der kan hjælpe dig i hverdagen.
  • Diætisten rådgiver dig om din ernæring og evt. proteintilskud, der kan styrke dine muskler.
  • Rygestopkonsulenten støtter dig i dit rygestop, ikke bare nu og her, men også på sigt, så du kan forblive røgfri.

Er du medlem af Lungeforeningen, har du en masse ekstra fordele:

  • Du kan kontakte vores rådgivere for personlig vejledning
  • Du kan deltage i arrangementer og aktiviteter både fysisk og online fx fællestræning, faglige arrangementer og lungekor
  • Du får magasinet Lungenyt direkte i postkassen
Meld dig ind her

Særlige tilskud for dig med KOL

Når du har KOL, kan du have ret til tilskud på køb af medicin, vaccinationer og ernæringsmidler:

Medicintilskud:

Alle danskere, der køber medicin på recept, har ret til tilskud, når de har købt for godt 1.000 kr. tilskudsberettiget medicin. Jo større udgifter, jo mere tilskud. Tilskuddet nulstilles en gang om året. Du kan se datoen på kvitteringen fra apoteket.

Tilskud til vaccinationer:

Når du har KOL, kan du blive gratis vaccineret mod influenza. Tag endelig imod tilbuddet. Har du svær KOL og en lungefunktion på under 50 % af normalværdien, kan det være en god ide også at blive vaccineret mod den lungebetændelse, der skyldes pneumokok-bakterien. Tal med din læge om, hvordan du bliver vaccineret.

Tilskud til ernæringsmidler:

Har du problemer med at synke, er det muligt, at du kan få tilskud til ernæringsdrikke. Tilskuddet kaldes for ”grøn recept”. Tal med din kostvejleder eller læge om dine muligheder.

Tilskud til psykologhjælp:

Som lungesyg kan du få behov for at tale med en psykolog om alle de tanker og bekymringer, du måske har. Bed din læge om en henvisning.

Nogle kommuner tilbyder gratis psykologhjælp, andre steder kan du få 60 % tilskud på op til 12 konsultationer. Er du medlem af sygeforsikringen ’danmark’, kan du som regel få økonomisk tilskud, ligesom de fleste private sundhedsforsikringer tilbyder tilskud eller fuld refusion.

Få mere luft i hverdagen

Træn din vejrtrækning med vejrtrækningsøvelser

Find øvelser her