Lunger

Sammenhængen med andre sygdomme

Fejler du andet end KOL? Lær om sammenhænge her

Hvilke sygdomme hænger sammen med KOL?

Mange mennesker med sygdom i lungerne fejler også andre ting. Bliv klogere på sammenhængen mellem KOL og andre sygdomme her.

Personer med KOL har ofte forekomst af følgende sygdomme:

  • Astma
  • Diabetes
  • Hjertesygdomme
  • Knogleskørhed
  • Lungekræft
  • Svage muskler
  • Dårlig blodforsyning til benene pga. åreforkalkning
  • Næsepolypper

KOL opstår typisk med alderen, for de fleste først på den anden side af 60 år. Alderen medfører i sig selv højere risiko for at udvikle en række sygdomme. Det gør rygning også, og de fleste, der udvikler KOL, er rygere eller tidligere rygere. Får du heller ikke bevæget dig nok i hverdagen, kan det også øge risikoen for andre sygdomme.

Få hjælp til rygestop 

Fortæl lægen om de andre sygdomme for bedst behandling

Du opnår den bedste behandling, når der tages hånd om alle sygdomme samtidigt. Derfor skal du altid fortælle din læge, hvilke andre sygdomme du har, og om du får behandling for dem. Også selvom du går hos forskellige læger med forskellige sygdomme.

Brug for hjælp til at få den bedste behandling?

Kontakt en af vores rådgivere for at få vejledning til at komme igennem behandlingssystemet.

Kontakt rådgivere

Hvad er forskellen mellem astma og KOL?

Astma er kronisk lungesygdom, der giver betændelse i luftvejene. De mest almindelige symptomer på astma er åndenød, hoste, trykken for brystet og en pibende vejrtrækning – altså stort set de samme symptomer som ved KOL. Rygning er i sig selv ikke årsagen til astma, men personer med astma, som ryger, har øget risiko for også at udvikle KOL.

Læs om symptomer på astma

KOL og type 2-diabetes

Type 2-diabetes er en kronisk sygdom, der bl.a. giver forhøjet blodsukker. Symptomerne på type 2-diabetes er øget tørst, hyppige vandladninger (du går ofte på toilettet) og infektioner med svamp i neglene og i kønsorganerne. Får du en behandling for KOL, der indeholder tabletter med binyrebarkhormon, kan det forhøje blodsukkeret.

Derfor kan det være, at du skal have en større dosis diabetes-medicin. Fortæl altid din diabetes-læge, at du også får behandling for KOL, så du kan få den rette kombination af behandlinger.

Får du den bedste behandling?

Få mere luft i hverdagen med den rette KOL-behandling

Behandling af KOL

KOL og hjertesvigt

Ved hjertesvigt fungerer hjertet dårligt – ofte fordi hjertets evne til at pumpe er nedsat. Symptomerne på hjertesvigt er åndenød, øget vægt, hævede ankler, træthed og et voksende omfang af maven. Hjertesvigt rammer oftere rygere og personer med lungesygdomme. Det er dog mest personer med meget svær KOL eller lungefibrose, der får hjertesvigt pga. selve lungesygdommen

KOL og knogleskørhed

Personer med knogleskørhed, også kendt som osteoporose, har en nedsat mængde af kroppens knoglevæv. Sygdommen er derfor forbundet med øget risiko for brud på knoglerne. Knogleskørhed giver ingen symptomer i hverdagen, men viser sig, når der opstår knoglebrud. Over halvdelen af danskere med svær og meget svær KOL har knogleskørhed. Det skyldes bl.a., at du har større risiko for at få knogleskørhed, hvis du ryger, får binyrebarkhormon-tabletter og ikke bevæger dig så meget – alle faktorer, der ofte kendetegner personer med KOL.
.

Mød Anne

Anne lider af knogleskørhed og flere andre sygdomme.

Læs Annes historie

KOL og lungekræft

Lungekræft er kræft i lungerne eller luftvejene. Det er en alvorlig sygdom, der kan vise sig ved åndenød, hoste, blodigt opspyt, brystsmerter, gentagne lungebetændelser og vægttab. Flere af symptomerne kan altså minde om symptomerne på KOL. Ca. 80 % af alle lungekræfttilfælde skyldes rygning , og derfor ses der også en øget forekomst af lungekræft blandt personer med KOL.

KOL og næsepolypper

Næsepolypper kan opstå, når du har kronisk bihulebetændelse. Det har du, hvis du i mere end tre måneder har haft betændelse i en eller flere bihuler. Bihulerne er hulrum i kraniet inde bag ansigtet. Symptomerne er tilstoppet næse, nedsat lugtesans, snot i næsen og trykken for hovedet. Ny forskning viser, at hver femte person med KOL også har kronisk bihulebetændelse.

Svært ved at trække vejret gennem næsen?

Du behøver ikke lære at leve med en tilstoppet, løbende næse, konstant trykken for hovedet og dårlig lugtesans.

Læs om næsepolypper