5 største myter om astma

Der findes et hav af myter omkring astma. Bliv klogere på de 5 største her.

Der er mange myter om astma – vi afliver fem af de største.

Myte 1: Astmamedicin er kun nødvendig, når du oplever symptomer

De fleste med astma skal tage forebyggende medicin hver dag – også når de har det godt. For selv når du ikke mærker noget til astmaen, vil et billede af dine luftveje tydeligt vise, at du har astma. Betændelsen er der altid, men behandlingen holder den nede, så du ikke mærker den. Holder du op med at tage din behandling, risikerer du, at betændelsen blusser op og forværrer din astma. Så tag altid din astmamedicin – også når du har det godt.

Har du symptomer på astma?

Oplever du pibende vejrtrækning eller åndenød? Det kan være astma.

Se symptomerne på astma

Myte 2: Astmamedicin er farlig

Den mest almindelige behandling for astma indeholder binyrebarkhormon, også kendt som steroider. Disse steroider er IKKE lig med anabolske steroider, der bruges af folk, der vil opbygge muskler. Derimod er der ved astmamedicin tale om ganske små doser steroid, der dæmper betændelsen i luftvejene. Du indånder medicinen direkte ned i luftvejene, uden at den kommer rundt i kroppen. Er du meget ramt af astma, kan du for en kort periode få større mængder steroidbehandling typisk i tabletform for at slå betændelsen ned. Den type behandling bør du kun tage i 1-2 uger.

Vil du vide mere om astma

Behandling af astma

Der findes flere forskellige måder at behandle astma.

Læs mere her

Lene fik kontrol over sin astma

Lene har ikke længere følelsen af at trække vejret gennem et sugerør.

Få Lenes historie

Myte 3: Du kan ikke være lige så fysisk aktiv som dine jævnaldrende, når du har astma

Astma kan påvirke din hverdag i forskellig grad. Men uanset om du har mild eller svær astma, kan du med den rette behandling leve et lige så aktivt liv som dine jævnaldrende. Faktisk har flere sportsfolk på topplan astma. Du kan få bedre kontrol over astmaen, når du bevæger dig. Din krop og dine lunger har godt af at blive brugt – også når du har astma. Bliver du forpustet, når du får pulsen op, kan det meget vel være et tegn på dårlig kondi. Begynder du derimod at hive efter vejret og/eller piber vejrtrækningen, når hjertet hamrer afsted, kan det være et tegn på astma. Brug i så fald din anfaldsmedicin til at få kontrol over symptomerne.

Har du brug for rådgivning?

Som medlem af Lungeforeningen får du adgang til gratis rådgivning.

Find en rådgiver her

Myte 4: De fleste børn med astma vokser fra deres astma

Det er korrekt, at nogle børn vokser fra astma. Men det er langt fra alle. Astma er en kronisk og dermed livslang sygdom. Dog viser studier, at de børn der kun har mild astma i barndommen, kan vokse fra deres astma i løbet af puberteten eller få færre symptomer.

Har du mærket meget til din astma som barn, eller har astmaen først udviklet sig i teenageårene eller som voksen, er astmaen kommet for at blive. Men så længe du tager den behandling, som du har aftalt med din læge, kan du leve et normalt, aktivt liv på lige fod med andre.

Myte 5: Astmamedicin bremser barnets vækst

Astmamedicin bremser ikke væksten. Men dårligt behandlet astma kan bremse væksten. Det så man for mange år siden, hvor vi ikke havde den samme, effektive astmabehandling, som vi har i dag. På grund af den dårlige behandling udviklede astmabørn kronisk betændelse i kroppen, og det fik dem til at vokse langsommere.

I dag kan behandling holde astma og betændelse nede, og astmabørn kan vokse til samme højde, som de havde fået, hvis ikke de havde haft astma.

 

Sundhedsfaglig redaktør: Charlotte Suppli Ulrik, professor, overlæge, dr.med., Lungemedicinsk Afdeling, Hvidovre Hospital

Astma og motion

Er du i tvivl om, hvad du bør gøre og ikke gøre, når du har astma?

Læs mere her

Astma hænger typisk sammen med andre lidelser

Har du type 2 astma, har du måske også næsepolypper, eksem eller allergi.

Læs mere om sammenhængen