På internettet kan du støde på reklamer for naturlægemidler, fx med udsagn som ’naturlig støtte til KOL’ og ’understøtter vejrtrækningen’. Et eksempel er et middel, som indeholder tiger milk mushroom.
Men virker naturlægemidler – altså midler, som man typisk køber i helsekostbutikker eller på nettet – og er det klogt at købe dem og forsøge sig frem? Det svarer Ulla Weinreich på her. Hun er professor og formand for Dansk Lungemedicinsk Selskab:
Jeg forstår godt, at man vil gå langt for at få det bedre, når man har lungeproblemer. Men min anbefaling er, at man tænker sig godt om, for brug af naturlægemidler er ikke uden risiko. Naturlægemidler kan sagtens virke. Men problemet er, at vi for de flestes vedkommende ikke kender de rette doser, man skal tage, ligesom vi ikke kender bivirkningerne.
Naturlægemidler kan påvirker den medicin, du får
Naturlægemidlerne kan også have indflydelse på den medicin, man får af sin læge. Det kaldes interaktion. Hvis lægen ordinerer medicin, så kan den vise sig at virke helt anderledes, når der bliver mikset med naturlægemidler.
Jeg husker en kvinde, som var indlagt med livstruende dårlig saltbalance. Vi kunne ikke gennemskue, hvad der var galt. Indtil hendes datter fandt forskellige naturpræparater, som hun indtog. Det var nemlig dem, der havde uheldige effekt på saltbalancen.
Vi ved også, at nogle af de naturlægemidler, vi bruger mod søvnløshed, påvirker hormonerne på en måde, så prævention ikke virker så godt. Det er jo en uheldig bivirkning.
Holder videnskaben bag?
Man skal også være på vagt, når annoncer hævder, at noget er ’videnskabeligt bevist’. Som lægmand er det svært at gennemskue, om det er gode studier og relevant forskning, der ligger bag. Det er også svært at gennemskue, om der bliver konkluderet rigtigt i studierne.
Jeg har fx kigget på de tre studer, som man henviser til i annoncen for præparatet med tiger milk mushroom. De to er irrelevante, fordi der bl.a. er tale om studier på mus. Det sidste studie konkluderer faktisk, at der ikke er nogle gode studier, som viser effekt af midlet.
Det kan godt være, at det omtalte middel virker, men det er bare ikke godt undersøgt. Efter min mening er det et godt eksempel på, at man skal tænke sig godt om og evt. rådføre sig med sin læge, før man eksperimenterer med at tage forskellige præparater, som man kan købe i håndkøb.
