Skimmelsvamp kan skade sundheden

Godt indeklima forhindrer skimmelsvamp

Skimmelsvamp kan give fx åndedrætsbesvær, hovedpine og træthed. Det ekstremt våde vejr og energiprisernes himmelflugt, som gør at vi både skruer ned og holder på varmen, gør det ikke bedre. Læs hvordan du undgår skimmelsvamp.

Skimmelsvamp findes overalt i naturen og lever på overflader af træ og andre organiske materialer. Der findes flere tusinde forskellige arter af svampen og den formerer sig ved hjælp af sporer i luften.
Sporerne kommer ind i boligen, når du lufter ud. Det sker der ikke noget ved, så længe du gør rent med jævne mellemrum. Sporerne forsvinder nemlig igen, når du fx tørrer støv af med en fugtig klud og støvsuger.

De fleste typer skimmelsvamp vokser, når luftfugtigheden i boligen er på 75 procent eller mere.

Skimmelsvamp kan være skidt for helbredet

Problemet med skimmelsvampe er, at de frigiver stoffer, som kan være sundhedsskadelige. Man kan fx udvikle allergi, som igen kan udvikle sig til astma, ligesom svampene kan ødelægge lungevævet. Nogle mennesker er særligt udsatte, og lungesyge med nedsat immunforsvar kan risikere at få blodforgiftning.

Symptomer på skimmelsvamp

Udover de meget alvorlige følger af skimmelsvamp, er de helbredsmæssige symptomer fx:

  • Irriterede øjne, næse og luftvej
  • Hoste og trykken for brystet, specielt hos børn Hæshed
  • Gentagen bihulebetændelse
  • Åndedrætsbesvær
  • Hovedpine
  • Træthed
  • Koncentrationsbesvær
  • Udvikling af allergi, hvorefter de ovenstående symptomer forværres

Gør udluftning til en vane

For at holde skimmelsvamp nede, skal du først og fremmest holde fugten ude af boligen. Det gør du blandt andet ved at lufte ud. Du bør lufte ud 2-3 gange dagligt med gennemtræk i 5-10 minutter – også i vintermånederne. Ved at lufte ud, lukker du den dårlige, vandmættede luft ud og får frisk luft ind i boligen. Når du lufter ud 5-10 minutter ad gangen bliver vægge, gulve og lofter i boligen ikke kølet ned, og risikoen for kondens mindskes.

Det kan være svært at huske at få luftet ud. Men man kan fx gøre det til en vane at lufte ud på bestemte tidspunkter hver dag.

Tør kondens på vinduerne af

Hvis der er kondens på dine vinduer, skal det tørres af. Kondens opstår, når varm fugtig luft rammer den kolde overflade på vinduesglasset.

Du kender det sikkert fra gamle et-lags vinduer, hvor der – typisk om morgenen – vil være kondens i bunden af vinduesglasset. Mange oplever det faktisk også med 2-lags termoruder. Jo dårligere vinduerne er isoleret, des større er risikoen for kondens. Men selv på moderne energiruder kan der komme kondens, hvis luftfugtigheden i rummet bliver for høj.

Begræns damp fra madlavning

Du kan også begrænse fugten i boligen ved at sørge for at have låg på gryderne, når du laver mad, ligesom emhætten skal køre. Start gerne emhætten lidt før, du begynder at koge og stege, og lad den køre et stykke tid efter, at du er færdig.

Husk at lukke døren ind til de andre rum, mens du laver mad i køkkenet. Hvis emhættens udtræk er gennem facaden – lige ved siden af vinduet – så luk vinduet, så du undgår at madlavningsfugten ryger ind igen.

Luft ud på badeværelset

Når du bader, skal du lukke døren til badeværelset, så fugten ikke breder sig i resten af hjemmet. Det er en god idé at etablere en mekanisk ventilator i badeværelset, som sikrer, at den fugtige luft bliver suget ud. Sørg for, at der kan komme ny luft ind i baderummet som erstatning for den, der suges ud. Det gøres fx ved at lave en sprække under badeværelsesdøren eller huller i den nederste del af døren.

Efter badet er det godt at bruge en svaber til at få vandet væk fra vægge og gulv og ned i afløbet for at begrænse yderligere fordampning. Og hvis du tørrer brusekabinen af med fx et håndklæde, bør det hænges til tørre udendørs.
Har du mulighed for det, så åbenvinduet og luft ud 5-10 minutter efter hvert bad.

Fordel varmen i hele huset

Det er vigtigt at varmen i boligen er jævnt fordelt i alle rum, og at du fx ikke lukker af for rum, som du ikke bruger. På den måde er der mindre risiko for, at fugt fra varm luft kondenserer på kolde overflader i kolde rum og giver gode betingelser for skimmelsvamp.

Det er fx en dårlig idé at have et koldt soveværelse, da varm, fugtig luft fra resten af boligen kan drive ind soveværelset, hvorefter fugten kan kondensere på de kolde vægge. Hvis du gerne vil sove i et koldt soveværelse, så hav varme på om dagen, og sluk eller sænk temperaturen om aftenen.

Historien er publiceret i februar 2025. Lungeforeningen bragte artiklen “ Skimmelsvamp kan være skidt for helbredet” i medlemsmagasinet Lungenyt i december 2024.

5 steder, hvor du typisk får skimmelsvamp

  • I kælderen
  • I vindueskarmen og vindueslysninger
  • I hjørner
  • I badeværelset
  • På loftet
Sådan vaskes skimmelsvamp væk

Sønnen vågnede og kunne ikke trække vejret

Andreas og familie måtte flytte for nyt hus på grund af skimmelsvamp

Læs mere

Mål luftfugtigheden

En luftmåler kan hjælpe dig med at tjekke om luftfugtigheden i dit hjem er i orden

Læs mere