PEP-fløjte

Få hjælp til at løsne slim, håndtere åndenød og få en dybere og rolige vejrtrækning

Har du problemer med dine lunger, har du måske hørt om en PEP-fløjte. PEP-fløjten er et redskab, der kan hjælpe dig med at løsne slim, håndtere åndenød og få en bedre forståelse for din vejrtrækning.

Hvad er en PEP-fløjte?

En PEP-fløjte er et lille plastikstykke med et mundstykke, en ventil og en modstand. PEP står for “Positive Expiratory Pressure”. Oversat til dansk betyder det positivt tryk (overtryk) ved udånding.

Hvad kan en PEP-fløjte hjælpe mig med?

PEP-fløjten er et godt redskab til at:

 • Løsne slim i lungerne – specielt i forhold til din udånding
 • Takle åndenød
 • Få en dybere og mere rolig vejrtrækning

Hvordan virker PEP-fløjten?

PEP-fløjten virker ved, at du trækker vejret igennem den. Når du puster, vil du opleve en modstand mod din udånding. Modstanden er med til at løsne slimet i dine lunger, fordi der bliver skabt et overtryk.

Overtrykket går videre ned i dine lunger og udvider dine luftveje. På den måde kan luften komme “om bag” ved slimen og løsne den.

PEP-fløjten kan hjælpe dig med at få kontrol over din vejrtrækning, fordi modstanden i fløjten gør din udånding længere.

Dine lunger bliver ordentligt tømt for den “brugte luft”. Der bliver bedre plads til ny frisk luft, og du behøver ikke at trække vejret så hurtigt.

Se instruktionsvideo til PEP-fløjte

Hvordan bruger jeg PEP-fløjten?

Hvis du skal til at bruge en PEP-fløjte, er det er vigtigt, at du får en grundig vejledning i, hvordan du bruger den.

Du får indstillet modstanden i PEP-fløjten af enten en fysioterapeut eller en anden sundhedsfaglig person, så den passer præcis til dig (se mere under afsnittet ‘Hvor får jeg fat i en PEP-fløjte?’).

Du kan bruge en PEP-fløjte til at løsne slim eller til at få kontrol over din vejrtrækning.

Sådan løsner du slim

 1. Tag PEP-fløjten i munden ved at lukke læberne omkring mundstykket. Træk vejret igennem PEP-fløjten cirka 10 gange. Indånding: Gerne igennem næsen, hvis det er muligt. Udånding: Gennem mundstykket, lidt kraftigere og længere end ved normal udånding.
 2. Tag PEP-fløjten ud af munden og “stød” tre-fem gange med åben mund (som om du ånder kraftigt på en rude). Host eventuelt løsnet slim op.
 3. Hold pause og slap lidt af.
 4. Gentag punkt 1 og 2, indtil du føler, at dine luftveje er frie. Hvis du føler dig udmattet eller svimmel, skal du holde pause eller vente til senere.

Nogle gange løsner slimet sig med det samme, andre gange først senere.

Sådan får du kontrol over din vejrtrækning

 1. Træk vejret stille og roligt gennem fløjten indtil du oplever, at din vejrtrækning falder lidt til ro.
 2. Hold eventuelt pauser, så du ikke bliver for træt.

Hvor tit kan jeg bruge en PEP-fløjte?

Du kan bruge PEP-fløjten et par gange dagligt eller efter behov.

Hvis du har meget slim, kan fire eller flere gange dagligt være nødvendigt.

PEP-fløjten kan være et godt redskab for dig, der har:

 • KOL (kronisk obstruktiv lungesygdom)
 • Fibrose
 • Slim i luftveje og lunger på grund af lungebetændelse
 • Andre lungesygdomme

HUSK

PEP-fløjten skal skilles ad og renses mindst 1 gang om ugen. Rens den ved at vaske den i håndlunken opvaskevand. Skyl efter i rent koldt vand og lad den tørre.

Hvordan får jeg fat i en PEP-fløjte?

Du kan få udleveret en PEP-fløjte på hospitalsafdelinger eller i lungeambulatorier.

Hvis du som patient derhjemme har behov for en PEP-fløjte, er det vigtigt, at du går til din egen læge. Her får du en henvisning til hospitalets lungeambulatorium med henblik på “lungefysioterapi”.

Ganske få kommuner kan tilbyde at indstille og udlevere PEP-fløjter via specialuddannede fysioterapeuter. Kontakt genoptræningsafdelingen i din egen kommune for at få mere information.

Er du fagperson og læser dette, er proceduren normalt, at du får din patient henvist til hospitalets lungeambulatorium via egen læge.

På nogle apoteker kan du købe en PEP-fløjte og medfølgende modstande. Vi anbefaler altid, at du får professionel vejledning i at bruge fløjten og vælge den rigtige modstand.

Hvad gør jeg, hvis jeg ikke kan mærke effekten af en PEP-fløjte?

Hvis ikke du mærker effekt af PEP-fløjten, kan det være fordi din teknik er forkert. Det bedste råd er derfor at søge hjælp hos en fysioterapeut for at være sikker på, du bruger fløjten rigtigt.

Nogle undersøgelser viser:

 • At PEP-fløjten kan reducere mængden af slim i lungerne. Slim i luftvejene generer din vejrtrækning og kan give grobund for lungebetændelse.
 • Det er ikke til at sige præcist, hvem der har mest gavn af PEP-fløjten.
 • Mange personer med lungesygdomme oplever, at PEP-fløjten er et godt redskab til at fjerne og forebygge ophobning af slim i lungerne.

Kan jeg gøre andet for at fjerne slim i lungerne?

Når du går en tur i rask tempo eller dyrker motion, kan du også løsne slim i lungerne.

En godt grin eller sang kan også hjælpe.

Du kan prøve at trække vejret sådan, at din udånding sker gennem spidsede læber og dermed opnå trykstigningen, som PEP-fløjten skaber. Det kaldes Fløjte-mund-øvelsen.

Fløjte-mund-øvelsen er en af mange vejrtrækningsøvelser, som er gode for alle mennesker.

Find vejrtrækningsøvelser her.

Har du flere spørgsmål?

Er du medlem af Lungeforeningen, kan du kontakte vores rådgivere og fortælle os mere om din situation.

Klik her for råd