Hold styr på dit energiforbrug

Få gode råd til, hvordan du kan holde balance i dit energiregnskab.

Det kan være en kæmpe udfordring at få enderne til at mødes, når energien ikke rækker til alt det, man gerne vil. Men der findes teknikker og gode løsninger, der kan hjælpe med at holde balance i energiregnskabet og give en bedre hverdag. Her får du gode råd fra to erfarne ergoterapeuter.

Som lungepatient kender du det sikkert alt for godt: Der er meget, du gerne vil nå, men energien kan ikke følge med. Listen med hverdagsopgaver er så overvældende, at den i sig selv kan tage pusten fra dig, og alt for ofte når du ikke at gøre de ting, du allerhelst vil – nemlig dem, der giver dig glæde og ny energi. Der er kort sagt ikke balance i energiregnskabet.

Mange lungepatienter oplever, at nedsat energi og øget åndenød tvinger dem til at vælge imellem det, de har lyst til, og det, de skal. Det er i sig selv drænende for energien, og derfor er det en rigtig god idé at finde ind i et system, der hjælper med at planlægge og prioritere din begrænsede energi, så du bruger den bedst muligt, siger specialist i lungeergoterapi, Malene Juul Hylle, Regionshospitalet i Horsens.

Sammen med kollegaen Gitte Johannesen, der er udviklingsterapeut på Sjællands Universitetshospital og formand for Det Ergoterapifaglige Selskab for Lungerehabilitering arbejder Malene på at udvikle og udbrede kendskabet til, hvordan man hjælper patienter til at leve bedst muligt med nedsat energi. De to har blandt andet være medforfattere på lærebogen ’Energibesparende metoder og energiforvaltning i hverdagen’.

Hvad er vigtigt for dig?

Men når Malene møder en ny patient, begynder hun et andet sted.

Jeg spørger altid “hvad er vigtigt for dig?”, for det er ikke alene meget individuelt. Det er også afgørende for, at jeg sammen med patienten kan skabe en plan for, hvad der skal prioriteres. Den sortering er første skridt imod at finde en god balance i hverdagen, og det er en god opgave at tage fat på som patient – altså at blive bevidst om, hvilke opgaver der giver energi, og hvilke, der dræner dig og blot føles som en pligt, siger hun.

Gitte Johannessen supplerer:

Ofte gør vi mennesker jo tingene meget vanepræget. Man gør, som man altid har gjort, og det er der aldrig sat spørgsmålstegn ved. Det kan være din rolle i familien for eksempel. Når vi så kommer ind og kigger detaljeret på, hvad du bruger din energi på i løbet af en dag, så kan det være, at det kan åbne nogle nye muligheder. Ændre vaner og roller. Det er igen individuelt, men det er ofte en meget fin proces med muligheder for at ændre tingene, siger hun.

Få det bedste ud af din energi

  • Kortlæg dine aktiviteter – hvor og hvordan bruger du din energi?
  • Prioriter aktiviteter, der giver energi og livsglæde
  • Brug “100-kroners reglen”. Prioriter dine aktiviteter, så du ikke bruger for megen energi på én gang og får underskud på kontoen.
  • Fordel dine aktiviteter over ugen og læg pauser ind, så kroppen kan restituere. Det betaler sig i regnskabet
  • Accepter at det er helt ok ikke at kunne det hele. Fokuser på det, der er vigtigt for dig

Få dig en energikonto

Når arbejdet med at kortlægge opgaver og aktiviteter er ved at være på plads, kan det give god mening at “valuere” dem. Der findes en del metoder: Brikker, farver, bolde, som fordeles i forskellige systemer for at skabe overblik. Ergoterapeuterne bruger ofte “100-kronersreglen”.  Her skal man forestille sig, at der for 100 kroner energi til rådighed på kontoen hver dag. Hver aktivitet koster så et bestemt antal kroner.

Noget af det mere energikrævende for lungepatienter er at tage et bad. Mens det at se fjernsyn eller læse er langt billigere. Det koster måske 50 kroner at tage et bad, og så er det tydeligt, at der ikke er meget at rutte med resten af dagen. Så overskrider man budgettet. Og det kan man ind imellem. Men ikke hver dag. Man er nødt til at fordele forbruget. Det er fuldstændig som i privatøkonomien, siger Gitte.

Malene tilføjer, at man nu dels kan arbejde ret konkret med, hvad der er vigtigt at gøre for resten af “pengene”. Men man kan også – måske med hjælpe fra en ergoterapeut – gå ind og se på, hvor hver enkelt aktivitet kan rettes til, så energiforbruget til den bliver mindre.

– Vi kan f.eks. se på, om det energikrævende bad kan optimeres. Måske ved brug af en skammel. Måske ved at sæben og svampen placeres på et sted, så du ikke enten skal strække dig langt eller krumme dig sammen. For det, ved vi, er krævende, hvis lungefunktionen er nedsat. Vi kan også se på, om badet ligger på det rigtige tidspunkt af dagen. Energien strækker forholdsvis længere, når man ikke er træt endnu. Så et brusebad koster måske kun 40 kroner om morgen men 60 kroner om eftermiddagen, hvor du er ved at være træt. For andre kan det være mere anstrengende at tage brusebadet fra morgenstunden. Så kan badet måske flyttes, så det ikke dræner dig helt, siger hun.

I det hele taget gælder det om at flytte rundt på “udgifterne”, så man får mest muligt ud af dem. Og altid i overensstemmelse med det individuelle “hvad er vigtigt for dig”. Netop de lystbetonede aktiviteter – gåturen med en ven, den kreative time – er nemlig med til at give overskud og “sætte ind på kontoen”. Altså en god investering. Derfor er det en god idé at gøre en bevidst indsats for at få dem ind i den daglige rutine.

Bevidsthed skaber luft og muligheder

Den detaljerede viden om “prisen” på, hvad de forskellige opgaver koster, kan hjælpe dig med at træffe bedre beslutninger om, hvad du vil prioritere. Ved at holde styr på dit energiforbrug kan du planlægge din dag på en måde, hvor du undgår at blive helt udmattet.

Malene anbefaler desuden at indlægge små pauser mellem aktiviteterne. De giver kroppen tid til at restituere og kan gøre en stor forskel i, hvordan du har det resten af dagen.

Samtidig er det vigtigt at huske, at ikke alle opgaver behøver at blive gjort på én gang. Det er en god idé at sprede de mest krævende opgaver ud over flere dage. På den måde undgår du at brænde ud og kan lettere finde tid og overskud til det, der giver dig livskvalitet. Det handler om at indse, at du ikke kan alt på én gang – og det er helt, helt i orden.

Mød andre

"Jeg beregner god tid til alt, og tager det roligt"

Lisbeth sørger for, at energien rækker til det, der betyder noget.

Læs mere her