Inhalationsmedicin kan påvirke din stemme, så du fx bliver hæs. Stemmen er en del af vores identitet, og derfor kan det være ubehageligt at lyde anderledes, når man åbner munden. Inhalationsmedicin kan også give andre problemer. Få lungesygeplejerskens råd.
– Nogle af de patienter, som kommer her, har fået inhalationsmedicin i så mange år, at de slet ikke selv bemærker, at der fx er ændringer i stemmen. De har accepteret denne og andre bivirkninger. Derfor er det vigtigt, at vi som fagpersonale er opmærksomme på problemet og spørger ind til bivirkninger, lyder det fra Line Storgaard.
Hun arbejder på Lungemedicinsk Afdeling på Ålborg Universitetshospital, hvor hun er sygeplejerske med ansvar for udvikling og undervisning. Hun underviser også sundhedspersonale i kommuner og på hospitaler i korrekt inhalationsteknik – og så er hun rådgiver i Lungeforeningen.
Hæshed, tørhed, svamp og hoste
Der findes mange studier, som viser, at flere KOL- og astmapatienter tager deres inhalationsmedicin forkert. Forkert inhalationsteknik kan i mange tilfælde forklare og være den direkte årsag til bivirkningerne.
Line Storgaard møder mange patienter i sit arbejde, og dermed ser hun også rækken af problemer, der kan opstå. Hun møder endda patienter, der helt har droppet medicinen på grund af bivirkninger:
– Udover hæshed og stemmeændringer, fordi de aktive stoffer i medicinen kan irritere slimhinderne i hals og stemmebånd, kan medicinen også give hoste, tørhed i mund og svælg og svamp i munden. Tørhed kan desuden påvirke tandsundheden, og give huller i tænderne, forklarer Line Storgaard, som mener, at problemerne med inhalationsmedicin faktisk er større, end vi umiddelbart tror, fordi mange blot accepterer bivirkningerne.
Skyld munden og børst tænderne
Hvis du oplever bivirkninger med inhalationsmedicin, kan du i første omgang bruge de helt lavpraktiske greb, nemlig at huske at skylle munden grundigt og børste tænder, når du har taget medicinen:
– Det er let at glemme de gode vaner, og mange ændrer ubevidst over tid måden, hvorpå de tager og håndterer deres inhalationsmedicin. Derfor er det meget vigtigt, at vi tjekker inhalationsteknikken igen og igen og igen. Jeg havde fx en yngre person med lungesygdom, som hele tiden måtte i behandling for mundsvamp. Jeg var sikker på, at vedkommende kendte de vigtige forholdsregler, men spurgte alligevel. Og nej, dem kendte han faktisk ikke til, fortæller Line Storgaard og tilføjer:
– Det viser vigtigheden af, at vi fortsætter med at tjekke inhalationsteknik og spørger ind til uønskede bivirkninger, også hos de erfarne KOL- og astmapatienter, som har taget inhalationsmedicin i mange år
Sådan kan inhalationsmedicin påvirke din stemme
Inhalationsmedicin, især de typer, der anvendes til behandling af astma og KOL, kan påvirke stemmen på flere måder. Det skyldes de aktive stoffer i medicinen, som ofte er kortikosteroider eller bronkodilatorer.
Stemmen kan påvirkes ved:
- Hæshed og stemmeændringer, fordi medicinen irriterer slimhinder i hals og stemmebånd.
- Svampeinfektion, fordi medicinen kan nedsætte immunsystemets funktion lokalt i mund og hals.
- Tørhed i hals og mund, fordi spytproduktionen er nedsat
Tager du medicinen rigtigt?
De problemer, man kan opleve med inhalationsmedicin, kan langt hen ad vejen afhjælpes.
– Der findes forskellig medicin og over 40 forskellige inhalatorer. Nogle skal man suge kraftigt i, mens man i andre skal suge knap så kraftigt. Det er meget vigtigt, at man bliver vejledt i at tage medicinen helt korrekt, så den havner det rigtige sted, og ikke giver uhensigtsmæssige bivirkninger som fx hoste og hæshed, siger Line Storgaard.
Bivirkningerne kan ofte afhjælpes ved at korrigere og træne korrekt inhalationsteknik. Men i flere tilfælde skal der måske skiftes til en anden inhalator, en anden type medicin, eller medicinen skal tages gennem en spacer. Problemet må ikke vokse Line Storgaard opfordrer fagpersonale til hele tiden at spørge ind til inhalationsteknik og eventuelle problemer med medicinen. For det er vigtigt at få
fat om problemerne, så de ikke vokser:
– Tørhed i svælget kan give hoste, som kan føre til, at man fx isolerer sig fra at deltage i arrangementer. På den måde fører det oprindelige, uløste problem pludselig til et socialt problem. Og det er ærgerligt, hvis det skyldes forkert inhalationsteknik, og kan løses ved at prøve en anden type medicin, siger Line Storgaard.
Hun opfordrer tilsvarende alle, der bruger inhalationsmedicin, til at få tjekket op på teknikken, og være opmærksomme på symptomer og bivirkninger:
– Man skal ikke acceptere bivirkninger, når der kan findes løsninger. Det er helt ok jævnligt at bede om et tjek, og det skal man gøre for sin egen skyld, lyder det fra Line Storgaard.
Her kan du få tjekket din inhalationsteknik
- På hospitalet, hvor du går til kontrol
- Hos din egen læge
- På apoteket
- På Medicin.dk – i kategorien ’Borger’ – kan du søge på den inhalationsmedicin, du får. I mange tilfælde ligger der en video med instruktion til, hvordan du tager medicinen korrekt.