Festlige Fastelavnsboller med fuldkorn. Gærdejsbollerne er luftige med lækkert fyld af æble og marcipan.
Ingredienser
Ca. 10 stk.
Gærdej
- 2 dl mælk (stuetemperatur)
- 50 g gær
- 50 g smør
- 1 æg
- 1 spsk. sukker
- 1 tsk. stødt kardemomme
- En knivspids salt
- Ca. 350 g hvid fuldkornshvedemel
Fyld
- 1 stort æble
- 100 g marcipan
- 1 æg til pensling
- 1 spsk. mandelflager til pynt
- 1 spsk. flormelis til drys
Sådan gør du
- Sørg for, at mælken har stuetemperatur, og kom den i en skål. Opløs gæren heri. Skær smørret i små tern, og kom i væsken sammen med æg, sukker, kardemomme og salt. Tilsæt hvid fuldkornshvedemel lidt ad gangen, og ælt dejen sammen. Har du en røremaskine, så brug den. Stil dejen tildækket til hævning en times tid et lunt sted.
- Riv æble – du skal bruge ca. 100 g – og marcipan på den grove side af et rivejern, og ælt det sammen.
- Slå dejen ned på et meldrysset bord, og del i 10 stykker. Tril til boller, og læg bollerne på en bageplade med bagepapir. Lav en fordybning i midten.
- Læg en stor tsk. fyld i hver bolle. Pensl med sammenpisket æg, og lad bollerne hæve i yderligere 30 minutter. Drys med mandelflager, og bag bollerne ved 175 grader varmluft i ca. 15 min., til de er gyldenbrune.
- Afkøl fastelavnsbollerne før de dekoreres med et drys sigtet flormelis.
Servering
Dekorér bollerne med lidt sigtet flormelis.
Opskrifter, styling og foto, Lone Kjær.
Tip!
Fastelavnsbollerne kan med fordel fryses ned. Men vent med at drysse med sigtet flormelis til lige før servering. Er du ikke vild med marcipan, så fyld i stedet bollerne med marmelade.